Публикация

Проучва се възможността с пробиотици да се редуцира и тегло

Това сподели един от членовете на международния експериментален борд за изучаване на пробиотиците - проф. Михаел Тведе. Проучването е все още на фаза изследвания с опитни животни, но учените фокусират вниманието си и върху бактериалната флора на хората с различно тегло



проф. Михаел Тведе

Проф.Михаел Тведе е ръководител на департамент „Клинична микробиология“ към Университетската болница в Копенхаген. Той е член на международен експериментален борд за изучаване на пробиотиците. В България професорът бе лектор на IV Национален конгрес по обща медицина с международно участие, Пловдив, 20 -23 ноември 2014

Проф.Тведе, работите в експериментален борд за пробиотици. Коя е основната посока на вашата работа?

- Определението за пробиотиците е направено през 90-те години, като приложението им става все по-широко. Но макар и стари познайници – защото и най-новите пробиотици са добре познатите стари – продължават да изненадват. Тези живи микроорганизми, приемани в подходящо количество, определено имат способността да влияят здравословно на организма, при това при много различни състояния. Съвременното ниво на науката сега ни помага да разберем още и още за това как работят, с какво още могат да бъдат полезни. Екипът ни набира и изучава доказателства за начина на тяхното функциониране. Примерно: едно от последните подробно изучавани неща, свързани с пробиотиците, е действието им при диария. И установяваме, че един и същи щам на даден пробиотик, който е полезен при стомашно разстройство, е полезен и в много различни, други случаи. Вече уверено казваме например, че при пътуване в чужда страна – понякога много чужда среда - приемът на пробиотици може да предпази от диария. Дори и да не помогнат, няма как да навредят, защото нямат странични ефекти. Досега не сме открили никакъв риск.

А как обяснявате на широката пациентска публика действието им?

- Това, което им казвам е простичко - пробиотиците се състезават с останалата микрофлора, подпомагат постигането на добър баланс в чревната среда и така влияят здравословно.

Нобеловият лауреат Иля Мечников, знайно е, проявява изначален интерес към пробиотиците като средство за удължаване на живота….

- Действително, той прави своите проучвания на тема пробиотици изначално като средство за удължаване на живота. Негова е идеята, че трябва да подпомагаме на добрата срещу лошата микрофлора, но интересът на Мечников е отишъл много отвъд българския лактобацил - интересувал се е от много други разновидности пробиотици, като е смятал, че те дори могат да повишат човешката интелигентност.

Кое е най-новото, което откривате за пробиотиците?

- Още сме в началото на проучванията, но смятаме, че може да се окаже възможно с пробиотици да увеличим скоростта на храносмилането и по този начин да се постигне отслабване, редуциране на теглото. Засега сме на фаза изследвания с опитни животни. При хора не сме експериментирали, но внимателно изучаваме бактериалната флора на по-слабите и по-пълните хора, за да сравним.

Модерните тенденци предполагат прием на пробиотици и от най-малките, приложение и при бебетата, кога и защо?

- Има проучвания и доказателства, че стимулират имунната система на бебетата и редуцират патогенните бактерии. Доказано е категорично, че са в състояние да облекчават диарията, вирусни инфекции.

-Как действат конкретно за стимулиране на имунната система?

- Чрез прикрепване към епитела на червата потискат патогенните бактерии, не позволяват тяхното прикрепване, така структурата на лактобацила влияе на имунната система, конкретно в червата. Този повишен имунитет засяга и други системи в организма, влияе и на други зони. Конкретната роля на пробиотиците е да дадат сигнал на собствената имунна система. И ако има бактериална инфекция, отговорът, задействането на защитата на организма, е по-бърз и по-силен. Защото първите етапи на имунната реакция ще са преминати, именно благодарение на пробиотиците. При бебета и малки деца червата в по-малка степен ще абсорбират вредните вещества. Надяваме се на добър резултат и при деца с алергии. Правили сме голямо сравнително проучване за ефект при деца с приложение на пробиотици и съответно плацебо и има обнадеждаващи доказателства.

Свързано с пробиотиците вече има и тези, че напред във времето те може да изместят дори антибиотици, заради засилващата се резистентност към антибиотиците…

- По-скоро бих казал, че когато се получи благоприятният ефект от пробиотиците, е възможно да не се стига до употреба на антибиотици. Ако в един детски дом има епидемия от диария и пробиотиците я спрат, няма да се налага прием на антибиотици. Има проучвания, че например при най-обикновено възпалено гърло, ако си пръснете пробиотици, много по-трудно ще се заразите със стрептококи, защото се създава бариера за патогените.

Козметичната индустрия също започна да се обръща към пробиотиците. Какво казват вашите проучвания за това?

- За мен възловото, най-важното е да има идеален баланс в микрофлората в организма. Макар при различните хора да е различно – за един може би трябват пробиотици, за друг – друго. Проучванията върху пробиотиците продължават. 

Коментари