Публикация

Днес е Световният ден за борба за СПИН!

Наричат го "чумата на XX век". Вече сме в XXI век, а СПИН продължава да взима милиони жертви. Да не затваряме очи - никой не е застрахован!


СПИН означава Синдром на придобита имунна недостатъчност - развива се при инфектиране с човешки имунодефицитен вирус, или ХИВ. След инфектирането с ХИВ човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.

Ранната диагностика на ХИВ е от изключителна важност, тъй като предотвратява разпространението на вируса чрез заразяване на здрави индивиди и дава възможност на заразения да премине на поддържаща терапия, която може да му осигури десетки години живот.

Обикновените социални контакти с ХИВ-позитивни хора не носят риск от заразяване.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към края на юли 2014 г. от началото на годината новозаболелите от СПИН в страната са 113 и така общият брой на регистрираните носители на ХИВ в България става 1943.

Коментари