Публикация

25% от пациентите с тежки травми загиват

След приключилия Национален травма симпозиум в София медиите поставят акцента върху организацията на спешната помощ и необходимостта от въвеждане на триаж


Една четвърт от пациентите с тежки наранявания загиват. Причината не е в квалификация на лекарите, а в лошата организация на спешната помощ у нас. Това твърди пред “Кредоуеб” зам.-директорът на „Пирогов“ доц. Олег Чолаков. По думите му едва 10% от пациентите са наистина спешни, а всичко друго е свързано с несвойствени за системата дейности – превоз на пациенти например. Допълнителна натовареност създават здравно неосигурени хора, които търсят бърз и лесен достъп до лекар.

По време на I Национален травма симпозиум експерти предложиха да бъде създаден национален център по спешна медицина – учебно-практическа структура, която да поеме управлението на целия процесПървите 60 минути са решаващи за спасяването на пациента, посочва още доц. Чолаков, цитиран от в. „24 часа“. 

Статистиката показва, че жертви на травми най-често стават хора в трудоспособна възраст – между 18 и 40 години, което превръща проблема в проблема в икономически, социален и обществен. Заради пострадали при травми, икономиката ни е понесла загуби от 1,5 млрд. лв. през 2013 г., сочат данни на застрахователи, казва проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“ и председател на Дружеството по спешна медицина. Затова един от акцентите на Травма симпозиума бе необходимостта от въвеждане на т. нар. триаж, както е при спешните пациенти, съобщава сайтът dnes.bg. Това означава пострадалите да знаят къде да търсят помощ, а линейките - къде да ги транспортират според състоянието им.

Коментари