Публикация

Нова апаратура от "Българската коледа" получи болницата в Ловеч

Оборудване има за неонатологията и очното отделение


Многопрофилната болница за активно лечение "Проф.Параскев Стоянов" в Ловеч е получила два нови апарата за изследване и диагностика на слуха и зрението, съобщиха от лечебното заведение. Апаратурата е осигурена от кампанията "Българската коледа"- 2013/2014 г., под патронажа на президента. За неонатологичното отделение е осигурен апарат за отоакустични емисии /ехолап/, който е на стойност около 6 хиляди лева. Според началника на отделението д-р Петя Станчева, с новия апарат още след раждането на децата ще може да се установи дали бебето има отклонения в слуха и да се предприемат по-ранни и бързи мерки за възстановяване и лечение.

Очното отделение пък вече разполага с нов авторефрактометър /видеоретиноскоп/. Началникът на отделението д-р Пепо Нешев каза, че с него могат да се правят изследвания на очите на децата още от 6-месечна възраст и да се откриват заболявания, като далекогледство, късогледство, астигматизъм и други отклонения в зрението при най-малките.

Д-р Нешев поясни, че изследванията с авторефрактометъра са безплатни и вече са прегледани много деца. Стойността на апарата е около 20 хиляди лева.  

Коментари