Публикация

Часът на антиейджинг хапчето наближава


Ефектът от предлаганите препарати все още е спорен, но търсенето на съвременния извор на младостта не спира.

Модерен еквивалент на митичния извор на вечната младост не е открит, но съвременната медицина дава сериозни заявки за създаване на субстанция, която ще може да забавя процесите на стареене.

Надпреварата за създаване на антиейджинг хапче стартира през 2002 г. в САЩ. Една година по-късно изследователи от реномирания Харвардски медицински университет взривяват научната общественост със съобщението, че са открили ензима, който участва в ремонтирането на ДНК – сиртуин-1, с което се забавя стареенето на клетките.

Няколко месеца по-късно отново предизвикват фурор с откритието, че сиртуините могат да бъдат активирани не само чрез редукция на калориите, но и чрез определени растителни вещества. Най-добри резултати се постигат с резвератрол – малка молекула от групата на полифенолите, съдържаща се в червеното вино. Тя има силно андиоксидантно действие и изпълнява функцията на ловец на опасните свободни радикали.

Резвератролът се съдържа в червеното вино, но е важно да бъде приеман като хапче. По този начин се избягват вредните въздействия на алкохола и калориите, съдържащи се в иначе божествената напитка. В противен случай, за да си набави необходимото количество от здравословния полифенол, всеки възрастен трябва да изпива по 1 бутилка дневно – истинско изпитание за черния дроб.

За целта изследователите изобретяват хапчета, чиято субстанция е извлечена от червено вино, но се сблъскват със сериозен проблем. Резвератролът се разпада бързо под влиянието на горещината, светлината и кислорода. И не дава признаци на биологична активност.

По-късно изследователите стигат до извода, че той трябва да се съхранява в капсули, непропускащи въздух и светлина.
Часът на антиейджинг хапчето наближава.

Но дали наистина резвератролът е вълшебното средство против стареене?
В САЩ и Западна Европа се продават препарати, претендиращи да притежават такива характеристики. Все още обаче е много трудно да се отсеят шарлатанските твърдения за модерния „извор на младостта” от истинските научни открития.

Томас Карел, професор по химия от Мюнхен, е скептичен спрямо приписваните на резвератрола свойства, защото „той е молекула с много проста конструкция. Не бих си купувал резвератрол хапчета, така както не ям всекидневно чесън против остаряване. Смятам, че е въпрос на внушение и вяра дали такива молекули действат или не”.

Коментари