Публикация

Билковият сироп - домашен помощник при кашлица

Билковият сироп - домашен помощник при кашлица

За спешни мерки у дома в аптечката винаги трябва да присъства подходящо и безопасно средство срещу кашлица - било то суха или влажна


Кашлицата е защитна реакция на организма, която цели да изхвърли навън попаднали при вдишване вредни вещества в дихателните пътища. Независимо от своя полезен характер, все пак кашлицата често е индикация, че нещо в организма ни не е наред и трябва да вземем спешни мерки.

Ен-Ти-Тус атакува кашлицата със силата на билките

Влажна кашлица

Влажната кашлица се нарича още продуктивна, защото е съпроводена с отделянето на секрети (храчки). Този вид кашлица в действителност има защитен характер, тъй като подпомага очистването на дихателните пътища от секрети, натрупани най-често в следствие от възпалителни белодробни заболявания. Ето защо е много грешен ход влажната кашлица да се потиска с медикаменти. Точно обратното нейният отхрачващ ефект трябва да бъде стимулиран.

Суха кашлица

Сухата кашлица, наречена непродуктивна, се предизвиква от дразнене на лигавицата на дихателните пътища от различни фактори с физичен и химичен характер. Обичайни причинители на суха кашлица са прекалено студеният или пък горещият въздух. Други дразнители са запрашеният и замърсен с химикали въздух. В повечето случаи след премахване на причината за сухата кашлица, тя изчезва.

Когато обаче не се касае за дразнители във въздуха най-честият причинител на остро възникналата суха кашлица са вирусните инфекции. Кашлицата при грип обичайно и много често е съпроводена с появата на болка зад гръдната кост. Хроничната суха кашлица се среща при хроничен бронхит, разширение на бронхите, туберкулоза, бронхиална астма или тумор на белия дроб.

Кашлицата трябва да бъде лекувана, според причините за нейното възникване. Но те могат да бъдат установени само и единствено при преглед от специалист. Самолечението е не просто непрепоръчително, но може да бъде опасно и да доведе до редица усложнения. Затова, когато кашлицата ви притеснява, задължително се консултирайте с лекар.

Билките в помощ при кашлица

У дома можете да използвате отдавна познатите в народната медицина билки. Има лечебни растения с доказан ефект, които повлияват благоприятно функцията на дихателната система. Добри помощници в борбата с кашлицата са широко употребяваните у нас растения: подбел, мащерка и сладник.

Алтернатива са и билковите сиропи, които безопасно можете да използвате като първа помощ в домашни условия. Сиропът Ентитус е от препаратите, които могат да присъстват винаги в домашната аптека и да се използват без предписание от лекар. В състава му влизат 7 индийски билки, които имат различно действие и в комбинация правят сиропа подходящ както за суха, така и за влажна кашлица. Всяка от седемте билки се отличава със своя принцип на действие, но в съчетание тяхното действие се усилва синергично. Употребата на Ентитус втечнява жилавия секрет и улеснява отхрачването. Комбинацията от билки успокоява възпалената лигавица на гърлото и прави сиропа подходящ при болки в гърлото и пресипване на гласа. 

Коментари