Публикация

Дерматологичното дружество събра 250 специалисти на форум в Трявна

Мотото на форума беше „Тенденции и перспективи в дерматологията“


За 17-а поредна година плевенският клон на Българското дерматологично дружество и секторът по дерматология и венерология към МУ-Плевен, проведе своята традиционна научнопрактическа конференция, която се състоя в Трявна. Тази година в нея участваха 250 специалисти, каза проф. д-р Димитър Господинов, началник на Клиниката по дерматология и венерология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

„Ние продължаваме традицията, завещана ни от нашата учителка доц. д-р Нана Тръшлиева, която ежегодно организираше по две конференции, със среща с колегите от градовете Велико Търново, Габрово и Ловеч, с които ние определяме северния централен клон на дружеството”, допълни проф. д-р Господинов. Това е последното за годината научно събитие на дружеството, на което се прави равносметка за постигнатото. „Тук даваме възможност на млади колеги да се изявят пред една аудитория от специалисти, да се чувстват много по-уверени в своите научни изяви“, поясни професорът. Тази година конференцията в Трявна беше посетена от председателя на Черногорското дерматологично дружество проф. Предраг Щиле. Сред чуждестранните гости бяха и секретарите на дружествата по дерматология от Сърбия и Македония. Дерматологичната конференция уважи и ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, тъй като форумът бе посветен на 40-годишния юбилей на висшето училище.

Той поднесе на присъстващите специалисти тема „Миниинвазивната хирургия – тенденции и перспективи“, която представи новости в медицината, а именно роботиката и хайфу технологията. В хода на форума интерес предизвика темата за това колко са ценни българските минерални води при лечението на кожните болести. Мотото на форума бе „Тенденции и перспективи в дерматологията“.

„Ние не може да кажем какви ще се перспективите пред нас, може само да гадаем, но като че ли с годините станахме малко песимисти, но пък тенденциите, с които се развива дерматологията, все повече и повече правят специалността ни интердисциплинарна наука. Кожата е екран на всички заболявания, а аз съм щастлив, че младите са го осъзнали. Пример за това е най-младата докторантка на сектора по дерматология при МУ-Плевен – д-р Гергана Петрова, която представи темата и проучването си за потъмняване на гънките по шията като индикатор за настъпване на метаболитен синдром и диабет при деца до 18 г.

Дискусиите бяха интересни, с изключителни презентации на колеги от страната. Искам да подчертая, че конференцията, която организираме, е уникална, затова и отдавна тя се е превърнала в национална“, заяви проф. д-р Димитър Господинов. Финал на дермафорума беше и Хипи вечерта, с която завърши 17-та дерматологична конференция.

Виж фотогалерия:

Коментари