Публикация

Диагностика на алергии - тестове за непоносимост към видове храни!

МДЛ Лина


Консумирането на определени храни може да предизвика патологични реакции отразлични органи и системи при някои предразположени индивиди.

  • По-малко от 2% от популацията страда от класическа хранителна алергия и повече от 20% от някаква форма на хранителна нетолерантност
  • симптомите при хранителна нетолерантност често се проявяват известно време след консумирането на храната и често е много трудно да се определи точно коя храна ги предизвиква.
  • Някои симтоми провокирани от консумацията на храни могат да са причинени от ензимен дефицит или реакция към химически вещества в храните, докато при други може да е активирана имунната система
  • Образуването на имуноглобулини(Ig) е един от начините, чрез които имунната система реагира на хранителните вещества, които я атакуват. За част от реакциите към храни с участието на имунната система е характерно образуването на имуноглобулини от клас Е(класическа хранителна алергия), а за други от клас G (хранителна нетолерантност).

С какво се характеризират имунните реакции къмхрани, при които участват антитела отклас IgG?

Имунните реакции, при които участват IgG се характеризират с развитие на симптомите няколко дни след консумацията на провокиращата храна. Те рядко са животозастрашаващи, но често предизвикват хронични състояния и оплаквания. Имунния отговор към храни, при който се образуват IgG антитела се дефинира с понятието хранителна непоносимост или непоносимост към храни в тесен смисъл.

Какъв е механизма на възникване на симптомите прихранителната непоносимост?

Голямо значение за развитието на имунните реакции с участието на IgG антитела към храни има увеличената пропускливост на чревната лигавица в съчетание с повтарящо се хранително антигенно дразнене. Приемът на малки количества храна, към която има непоносимост, се толерира оторганизма и не се развиват симптоми, докато по-големите количества претоварват имунната система и провокират симптоматика. Следователно, изявата на симптомите е в правопропорционална зависимост от количеството и честотата на приетата храна, към която има непоносимост. При този тип реакции е необходимо известно време за развитието на процеса и затова сиптомите се проявяват по-късно (от 12 часа до 2-3 или повече дни) след консумацията на храната.

Какви са симптомите свързани с хранителна непоносимост?

  • Симптомите свързани с хранителна непоносимост могат да са сходни или много по-разнообразни в сравнение с тези причинени от класическата IgE хранителна алергия.
  • Кожни прояви - уртикария, дерматит, акне, сърбеж
  • Дихателна система - астма, персистираща кашлица
  • УНГ - рецидивиращи инфекции, хроничен синузит, ринит, хронична постназална секреция
  • Храносмилателна система - улцерации на лигавицата в устната кухина, обложен език, лошдъх, метален вкус, постоянен глад, подуване на корема, къркорене на червата, запек или диария, синдром на дразнимото дебелочерво, диспепсия и др.
  • Опорно-двигателен апарат - болезненост на мускулите и ставите, скованост и подуване на ставите, крампи, мускулни потрепвания, мускулна слабост и др.
  • Нервна система - главоболие, мигрена, свръхчуствителност към светлина или шум, нарушения на съня, умора, както и много умствени, емоционални и поведенчески симптоми.

Какво е приложението на теста?

Основното приложение на теста е оформянето на индивидуален диетичен план. Предвид факта, че диетичния режим е съществен компонент оттерапевтичната стратегия при много заболявания, теста е приложим и при:

  • всички случаи на налични симптоми наподобяващи алергични реакции и отрицателни проби за IgE
  • в кърмаческата и детската възраст - при заболявания на червата: Цьолиакия, Болестна Крон, Улцерозенколит и др. -при някои случаи на наднормено тегло в съчетание с нискокалориен режим и достатъчна двигателна активност.

Идентифицирането на храната провокираща симптомите често може да е много трудно и тестът за хранителна нетолерантност може да е първата стъпка в този процес.

Какво означават резултатите от теста?

Увеличеното ниво на антитела към храни не е болест само по себе си, но тези маркери могат да помогнат да се идентифицират храните, които са най-вероятните причинители на този процес. Когато теста показва увеличени нива на антитела към специфична храна, то би следвало тя напълно да се изключи от диетата за период най-малко от три месеца. Избягването на храните, които са идентифицирани като позитивни при хранителния тест за нетолерантност може да редуцира симптомите. Оформянето на диетичната програма и интерпретацията на резултатите от теста е желателно да се осъществи от специалист диетолог.

В теста са включени следните храни:

1 Овес2 Жито3 Ориз4 Царевица5 Ръж6 Твърда пшеница
7 Глутен8 Бадеми9 Бразилски орех19 Кашу11 Ядки от кола12 Орехи
13 Краве мляко14 Яйца15 Пилешко месо16 Агнешко месо17 Говеждо месо18 Свинско месо
19 Смес от морски бели риби20 Смес от сладководни риби21 Риба тон22 Смес от мекотели23 Броколи24 Зеле
25 Моркови26 Праз27 Картофи28 Целина29 Краставица30 Пипери
31 Смес от зеленчуци32 Грейпфрут33 Смес от пъпешови34 Фъстъци35 Соеви зърна36 Какаови зърна
37 Ябълки38 Касис39 Маслини40 Портокали и лимони41 Ягоди42 Домати
43 Джинджифил44 Чесън45 Гъби46 Мая47 Отрицателна контрола48 Позитивна контрол
  • Смес от бели риби: пикша, треска и писия
  • Смес от сладководни риби: сьомга и пъстърва
  • Смес от мекотели с чекупка: скариди, едри скариди, раци, омари и миди
  • Пипери: червен, зелен и жълт
  • Смес от зеленчуци: грах, леща и фасул
  • Смес от пъпешови: пъпеш и диня 

Коментари

Когато се касае за алергия трябва да се направи изследване на нивото на имуноглобулин IgE, а за непоносимост към храни е добре да се изследва имуноглобулин IgG, така че противоалергичните лекарства ще помогнат само за алергия!

Здравейте,искам да попитам при непоносимост от храни,когато се появяват обриви примерно,те повлияват ли се от противоалергични хапчета и въобще как се прави разлика от алергия и непоносимост? Благодаря!