Публикация

Доц. д-р Атанас Щерев: Оперирахме вродена херния на бебето още в утробата на майката!

За уникална за България операция на плода още в утробата на майката и за нов тест за пренатална диагностика на генетични аномалии съобщи доц. д-р Атанас Щерев. Ето и подробностите специално за читателите на в. “Доктор”.


- Доц. Щерев, кога бременните трябва да си направят пренатален тест за откриване на генетични аномалии на плода?

- Алгоритъмът на работа е всяка бременна да посещава женска консултация поне 10-12 пъти. За съжаление в много селища в страната женската консултация е разбита като система. Два пъти бременната трябва да бъде изпратена на ултразвуков и биохимичен скрининг - ранният скрининг е между 9-ата и 11-ата седмица, а късният е между 18-ата и 22-ата седмица. За фетален скрининг са сертифицирани около десет души в нашата страна и повечето са в София. След като открият аномалии, следва консултация с генетик и едва тогава семейството взема решение да прави различни тестове. В България вече има шест вида генетични тестове, работещи чрез изследване на фетална ДНК в кръвта на бременната.

Решението за прекъсване на бременността взима семейството, но това трябва да стане най-късно до 20-та седмица. Или се взема решение за вътреутробна манипулация, която ще позволи плодът да бъде жизнеспособен при раждането. В много страни диагнозата синдром на Даун не означава прекъсване на бременността. В САЩ майката получава държавна помощ за отглеждането на това дете и след това й се полага доживотна пенсия, защото такива деца умират сравнително рано. Това не се случва в нашето общество. Условията в България предполагат при почти всеки случай със синдром на Даун да се прекъсне бременността. За майката е безопасно това да стане рано, за да може след това да има нова бременнност.

- Защо въведохте новия Хармъни тест във вашата болница?

- Използването на Хармъни тест в нашата болница има две важни основания. Той е сертифициран и има високо ниво на надеждност - установява с точност 99% наличие на синдром на Даун на плода, 98% синдром на Едуардс и 97% синдром на Патау. Освен това е двойно по-евтин от всички останали. Използването на този тест е част от нашата идея да създадем и развием отделение за фетална инвазивна диагностика и терапия, за да лекуваме плода още в утробата на майката. Един от пионерите в тази област на медицината е проф. Кипрос Николаидис, при когото в Лондон специализира три години д-р Петя Чавеева от нашата болница.

Останалата част от интервюто с доц. д-р Атанас Щерев може да прочетете тук.

Коментари

Супер! Много сериозни постижения има екипът на д-р Щерев в последно време!