Публикация

Нов “радар” за синдрома на Даун хваща 99% от аномалиите

Процедурата е безболезнена, безопасна и надеждна, освен това не крие риск от загуба на бременността.


Изследването се нарича неинвазивен пренатален тест за хромозомни аномалии на плода - тест Harmony. Той е създаден в американската лаборатория Ariosa Diagnostics и се предлага в България от специалистите в Медицинският комплекс "Д-р Щерев" в София.

Процедурата е безболезнена, безопасна и надеждна, освен това не крие риск от загуба на бременността.

"Методът е революционен, защото не крие опасности за майката и плода, освен това е безболезнен - прави се само с еднократно вземане на кръв. Тестът Harmonу измества инвазивните методи за установяване на генетични аномалии, каквито са амниоцентезата и хорионбиопсията", разказа доц. Атанас Щерев.

Тестът се прави след 9-ата-10-ата гестационна седмица от бременността и показва дали детето е носител на хромозомна аномалия. Изследването се прави чрез вземане на кръв от вена на бъдещата майка. След това от кръвта се изолира ДНК-то на плода. Пробата се изпраща в лабораторията Ariosa Diagnostics в САЩ и там се подлага на високотехнологичен генетичен анализ.

Тестът Harmony идентифицира повече от 99% от плодове с тризомия 21 - синдром на Даун, 98% от плодовете с тризомия 18 - синдром на Едуардс, и около 97% от плодовете с тризомия 13 - синдром на Патау. Фалшиво положителните резултати при Harmony тест са сведени до под 0,1%.

Още интересна информация за Harmony тест може да прочетете тук.

Коментари

Да, този радар работи перфектно www.prenatest.bg