Публикация

​УМБАЛ „Софиямед“ разкрива отделение по хематология

То се намира в новия корпус на лечебното заведение на ул. „Димитър Моллов“ 10 и ще предложи на пациентите диагностика от топ специалисти и съвременна апаратура, както и максимален комфорт при провеждане на лечението.


Най-модерното здравно заведение в страната УМБАЛ „Софиямед“ разкрива ново отделение по Kлинична хематология. То се намира в новия корпус на лечебното заведение на ул. „Димитър Моллов“ 10 и ще предложи на пациентите диагностика от топ специалисти и съвременна апаратура, както и максимален комфорт при провеждане на лечението.

Според последни данни 35% от пациентите преминаващи през амбулаторните кабинети ( на личните лекари и специалисти в доболничната помощ ) са с анемия. За 1 година в България се откриват между 1000 до 1400 нови болни с лимфоми, а заболяването представлява 5-ият по честота рак в света. За съжаление под 50% от хората знаят какво е това, а 74% не знаят, че е раково заболяване. В света се регистрират 1000 нови болни всеки ден, а в България лекарите работещи Клинична хематология(болестите на кръвта-анемии, тромбоцитопении и други състояния водещи до кървене, левкемии и лимфоми, увеличени лимфни възли и др.) са под 140.

„Нашата идея е като Университетска болница да изграждаме и нови специалисти в тази изключително дефицитна и непопулярна медицинска специалност у нас. Решението на проблема с лечението на хематологичните заболявания е в ранното диагностициране, съвременни и комплексни подходи, съобразени с отделния човек и придружаващите му заболявания. Именно това ще предложим на нашите пациенти“, коментира д-р Цветан Алайков, началник на новото отделение по Клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед“.

Специалистът допълва, че с разкриването на новото звено в болницата неговите пациенти ще имат достъп до най-съвременно лечение на лимфоми, анемии и хеморагични диатези.

„Разполагаме с модерна образна диагностика като в ход е изграждането и на имунохематологична секция и кръвен център. Вирусологичната лаборатория с началник проф. Кълвачев е също на високо европейско ниво“, допълва д-р Алайков.

Отделението по Клинична хематология в „Софиямед“ стартира с 20 легла, 4-ма лекари, 7 медицински сестри и 4 санитарки. Има и приемно-консултативен кабинет, който също се намира в новия корпус на лечебното заведение.

Коментари