Публикация

Когато мозъчните клетки страдат, паметта изневерява

Хранителни добавки ускоряват възстановяването им, активизират познавателните им свойства, способностите им за анализ и синтез, твърди д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Св. Анна“, София


Все по-често помощ от невролог търсят млади и активни, работещи хора, с оплаквания от нарастваща и непреодолима умствена умора,  амортизация на нервната система и паметта.  Обикновено те нямат други придружаващи заболявания. Единственият им проблем е загуба или отслабване на паметта. 

При тази категория пациенти обикновено се наблюдава 

потиснатост - заради затруднено запаметяване на много информация, 

лесно изтощение при доскоро безпроблемно и рутинно натоварване. Хората отдават забравянето на различни причини –  стрес, пренапрежение, хронично недоспиване - в крайна сметка се установява, че механизмите на възстановяване на нервните клетки са забавени. 

За щастие частичната загуба на паметта и лошата концентрация може да се преодолеят с помощта на  нелекарствени прерарати -  безвредни субстанции, които не пречат на ежедневните ангажименти, а в същото време  подобряват обмяната на веществата, енергизирането чрез доставяне на глюкоза, кислород в нервните клетки на мозъчната кора. И оттам  оплакванията се облекчават и  работоспособността се възстановява.

Със затормозена памет идват предимно хора на умствения труд, работещи интензивно, претоварени от много информация и попадащи постоянно в стресогенни ситуации. Обикновено те търсят лекарска помощ в етап, в който се налага състоянието им да се подпомогне чрез медикаменти. 

Изборът на препарат обаче трябва да е такъв, че той да не пречи на обичайната работа

на концентрацията им, на шофирането, както и да съдържа достатъчно количество аминокиселини, белтъчини, витамини, които да намалят осезаемо оплакванията. Точно такъв медикамент е „Мемостор“. Той регистриран е като хранителна добавка. Няма странични ефекти  -  може да се приема всекидневно, продължително време, до настъпването на подобрение в паметта. Той доставя абсолютно всички вещества, необходими за мозъчните клетки. Моят опит показва, че когато хората си обръщат внимание навреме, още при първите признаци, ефектът от медикамента е още след 1-2 седмици. Но за най-добри резултати и трайно подобрение приемът трябва да е около 2-3 месеца. Тъй като с храната е трудно да си доставяме някои важни вещества, съставките на „Мемостор“, без да заместват пълноценния хранителен режим, улесняват възстановяването на мозъчните клетки, и то в такива важни функции като паметовите, познавателните, способностите за анализ и синтез. При доста хора дори при поява на проблеми промяната в начина на живот не е лесна, тъй като имат установени навици на работа, почивка и т.н.  В този план основна препоръка е придържането към разнообразно и пълноценно хранене.

Другата група пациенти са по-възрастни хора, почти винаги със съпровождащи заболявания - високо кръвно налягане, диабет, мозъчно-съдова болест. 

При тях вече е налице и органична промяна на мозъчната кора, износване, 

атрофия на мозъчните клетки, отговарящи за паметовите функции, за анализирането на информацията и т.н. При тази група хора „Мемостор“ има видим ефект, като може да бъде комбиниран и със съдоразширяващи препарати. Важно е да се каже, че освен за подобряване на паметта „Мемостор“ може безпроблемно да се взима във всякаква комбинация с лекарства - за сърце, за хипертония, за диабет, при възстановяване след инсулт. Той не влиза във взаимодействие с тях, не влияе по никакъв начин на кръвните показатели и не се наблюдават никакви странични ефекти.

Коментари