Публикация

Бременни общуват с бъдещите си бебета с помощта на най-модерния 4D ехограф

Пловдивският МЦ-1 се превръща в супер модерен център за предродова диагностика


Най-високия клас ехограф с възможности за 2D, 3D и 4D изследвания на бъдещи майки закупи МЦ-1 в Пловдив. Апаратът е внесен от САЩ, той е произведен от „Дженерал електрик“ и е на стойност четвърт милион лева. Ако го сравняваме с лека кола, бихме казали, че това е все едно да си купиш „Мерцедес Майбах“, коментира д-р Георги Крумов, началник на отделението по акушерство и гинекология.

С това оборудване екипът на лечебното заведение слага основите и изграждането на съвременен център за предродова диагностика на плода, обясни водещият специалист. Това ще бъде възможно, след като се съчетаят възможностите на апарата със специфичните изследвания, които се правят тук на бременните жени, за да се установят отклонения в нормалното развитие или малформации на детето още в утробата на майката. Прегледите се извършват по алгоритъм, отговарящ на световните стандарти за проследяване на рискова бременност.

Първият преглед трябва да се направи между 11 и 13 седмица след зачеването. В този период е задължително на пациентката да се назначи биохимичен скрининг, чиито резултати се съпоставят с ехографията. Между 15 и 20 седмица е втората консултация, при която също е възможно гинекологът да назначи и лабораторни изследвания, ако има съмнения за увреждания на плода, поясни д-р Крумов. Първите две са за изключване на хромозомни аномалии като синдром на Даун, на Търнър и Едуардс.

При третата, която се прави между 22 и 24 седмица, задължително се провежда 4 D наблюдение, за да се огледат състоянието и функциите на всички органи и системи на малчугана. В този момент се разбира дали детето ще е момче или момиче, а при прегледа майките и татковците са изключително щастливи и започват да разговарят с нероденото бебе на екрана. Последният преглед с апарата се провежда между 28 и 32 седмица и тогава се диагностицира как се движи кръвотокът между майката и плода.

Д-р Крумов припомни, че рискови бременни са жени, които са имали инциденти в миналото като мъртвороден плод, преждевременно раждане или са носили деца с малформации. Проблем за бъдещото дете могат да се окажат диабет, високото кръвно и други сърдечни заболявания, както и редица инфекциозни болести. До увреждания на плода водят цигарите, алкохола, наркотичните вещества. Не бива да се пропуска и наследственият фактор – ако някой от родителите има вродени аномалии, вниманието на гинеколога трябва да е особено заострено.

При всички комплицирани случаи проследяването на бременността се провежда от лекарски екип специалисти. МЦ-1 предоставя отлични възможности в това отношение на пациентите, защото тук работят доктори от всички области на медицината, заяви управителят д-р Заприн Пепелов.

Коментари