Публикация

Зимата е щедра на травми

Може едно най-обикновено навяхване според пациента да се окаже счупване след рентгенова снимка


С д-р Росица Шейтанова, физиотерапевт в Медицински център „Здраве за всеки”, разговаря Илиана Славова

 Д-р Шейтанова, кои са най-типичните и чести травми през зимния сезон?

- Типичните травми са няколко. Най-често срещаната травма е фрактура на китката.

Причината е, че когато човек се подхлъзне, първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката си на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става.

Другата по честота фрактура е на шийката на тазобедрената става, за съжаление много тежка и сериозна травма. Тя е характерна за по-възрастните, при хора с остеопороза или при по-лошо падане на млади хора.

Третата фрактура е на глезена. Има, разбира се, и травми, свързани със спортове като карането на ски.

При скиори най-често срещаната травма е тази на колянната става, тъй като тя не е защитена от скиорските екипи и оборудване. Глезенът се пази от обувката, но коляното остава беззащитно.

Много често се получават усуквания на колянна става при рязко спиране или падане, скъсване на колатерални връзки, менискус, фрактури на бедрена кост, на капачка.

- Какво трябва да правят хората при случай на травма?

- Обикновено, когато е счупване, болката е драматична, пострадалият веднага трябва да се обърне към най-близката болница.

Това е спешен случай, който се покрива безплатно от всичките спешни звена в страната. Има ли силна болка, подуе ли се ръката, посинее ли, почти 100% това означава фрактура и човек трябва спешно да се обърне към лекар.

Може едно най-обикновено навяхване според пациента да се окаже счупване след рентгенова снимка.

Има фрактури, които протичат не с отчупване на костен фрагмент, а само с така нареченото спукване, фисура – т.е. леко спукване без разместване. Границата е много малка между едното и другото състояние. Някои фрактури протичат като изкълчване.

- Има ли общи фактори, които могат да ускорят или да забавят процеса на възстановяване?

- Младите хора се възстановяват много по-бързо. Те просто нямат проблеми – за 2-3 седмици ние ги довеждаме до напълно здраво състояние и тръгват на работа.

Хората с остеопороза и пациентите с други заболявания като диабет или хипертония се възстановяват по-бавно, защото оросяването на крайниците е по-сложно. Има усложняващи допълнителни фактори, не всички процедури са показани при остеопороза.

Има забранена физиотерапия при това заболяване. Наблягаме на лазер терапията - тя доста стимулира костите при остеопороза, кинезитерапията, специализирани техники.

Препоръчваме мазане с билкови препарати, които не загряват и не охлаждат, но лекуват, например NeOx oil (НеОкс маслен разтвор).

- Трябва ли да се спазва някакъв режим след възстановяването?

- Хубаво е при напълно възстановяване да започне един по-активен двигателен режим и начин на живот.

Трябва да се спортува, за да може костната система и мускулите да са подготвени за по-големи натоварвания. Много травми се получават след игра на мач по кварталните градинки. Това се случва на хора, които са се обездвижили, работейки с часове в офисите, но решават една вечер да се съберат в квартала и да поритат.

Идеята е чудесна, но те не отделят време за предварителна загрявка. Тогава се започва късане на ахилесови сухожилия, менискуси, странични връзки. Човек трябва адекватно да се подготви за съответния спорт.

И ако човек поддържа на ниво костно-мускулната си система и в тонус, рискът от фрактури става минимален.

С д-р Росица Шейтанова можете да се свържете на следните  телефони: 02/ 975 33 90; 0894 493 178

Още информация можете да намерите на адрес: www.zdravezavseki.com

 

Коментари