Публикация

Поставят безплатно най-новите "изчезващи" стентове в кардиологията на Болница Тракия - Стара Загора

Свръхмодерната технология е безплатна за пациентите ни, благодарение на добрата политика в инвазивна кардиология, казва д-р Борислав Борисов, началник Кардиологично отделение


Инвазивният сектор на Кардиологично отделение в Болница Тракия е един от първите в страната, прилагащ лечение на коронарни стеснения с най-съвременни полимерни стентове. Тяхното основно предимство е, че след 3 години стентовете напълно се резорбират и изчезват. Проходимостта на лекуваната артерия не само че се запазва след „стопяването" на стента, но просвета и дори се увеличава, защото липсата на стент позволява на артерията да продължи да нараства, обясни д-р Борисов.
Новият вид стентове са изработени от специфичен полимер - полилактат. Поставен в артерията, за 3 години полимерът се разгражда до млечна киселина и се резорбира от организма на пациента. Конвенционалните стентове са метални, най-често са изработени от хром-кобалт или платина-хром. Те остават в организма завинаги, което в някои отношения носи негативи. „Най-доброто, което може да се случи с един стент е той да си свърши работата и след това да изчезне", посочи д-р Борисов.
Стандартно изискуемото доплащане за поставяне на „изчезващ" стент, извън цената, която покрива Здравната каса, е от порядъка на 6-7000 лв., но благодарение на добрата политика на Кардиологично отделение по снабдяването с високотехнологични материали и консумативи, в Болница Тракия поставянето на такъв стент е напълно безплатно за пациентите.
Новите стентове могат да се прилагат при всички пациенти, при които анатомията на артериите позволява това - тоест, преди да сме направили коронарографията ние не можем да кажем кой пациент е подходящ и кой не, обясни д-р Борисов. Той очаква в доста голяма част от случаите, които се лекуват в Инвазивния кардиологичен сектор на Болница Тракия, новите резорбиращи се стентове да бъдат прилагани.
Инвазивните кардиолози разполагат и с още един нов вид високотехнологичен стент. Той е покрит със специални антитела, позволяващи бързото захващане от кръвотока на клетки, които са естествени за съдовата стена. В рамките само на 1 месец с този вид стентове отново имаме напълно здрав сегмент на артерията на мястото на поставянето му. Това ограничава значително риска от появата на нови стеснения, от запушване на стента и дава много други предимства за пациентите.

Коментари