Публикация

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КОЛЯНОТО И КОЛЯННА ХИРУРГИЯ

Статията описва най-честите заболявания на колянната става и консервативните и хирургически методи на лечение.


Колянната става се формира от долната част на бедрената кост, и горната част на големия пищял. Краищата на костите са покрити с гладък слой хрущял. Цялата става е обхваната от фиброзна капсула, отвътре покрита с гладка тъканна облицовка наречена синовия. Синовията произвежда течност, която намалява триенето и износването на ставата. Нормално ставите позволяват свободно движение. Когато хрущяла е повреден от артртроза или други причини, ставите се твърди и болезнени.

Anatomical illustration of knee

Артроза Артрозата е резултат от износването на ставния хрущял. Нормалният ставен хрущял постепенно се изтърква, изтънява и триенето между костите се увеличава. Този процес може да продължи много години преди щетите на ставата да станат забележими. Болка и скованост са обичайните проблеми, свързани с остеоартрит. Вътрешната част на коляното е най-често засегната от остеоартрит. Предишни увреди на коленни връзки и менискусите може да предразположат към този вид заболяване. Наднорменото тегло може също да увеличи вероятността от артрит, или да го направи по-тежък.

Възпаление

Възпаление на ставите може да възникне от различни причини, най-често срещаната причина е ревматоидния артрит. Възпалението води до увреждане на хрущяла на ставите. Това причинява артрит, който често засяга няколко стави. Този вид артрит може да засегне хора, когато те са относително млади и може да доведе до сериозни увреждания.

Лечение на артрит

За адекватното лечение на артрита е необходимо да се изясни неговата природа. Кръвните тестове и други изследвания могат да помогнат в този процес.Противовъзпалителни и други лекарства може да бъдат много полезени. При пациенти с остеоартрит е особено важно ставите да останат гъвкави и да се запази колкото е възможно тяхното движение. Аналгетици (болкоуспокояващи) могат да помогнат на пациентите да поддържат своята ежедневна дейност. Много съвременни болкоуспокоителни, също имат противовъзпалителен ефект, който може да бъде от полза при артрит.

Коляно протезиране

Тотална колянна ендопротеза

При голямо износване на ставните хрущяли на коляното се провежда оперативно лечение.При ендопротезиране на колянната става,повредените кости и хрущяли, се заменят с метални и полимерни компоненти. Те са оформени така,че да се възстанови движението и функцията на коляното. Новата изкуствена колянна става се нарича ендопротеза. Обикновено е съставена от два метални компонента, монтирани върху краищата на пищяла и бедренатафэкост. Между тях се поставя полимерен компонент. Металните части са произведени от стомана, кобалт-хром или титанови сплави. Трайни и устойчиви на износване полиетилени (пластмасови) сплави се използват за контакт между металните части. За закрепването на компонентите за костите може да се използва т.нар. костен цимент, а могат да се поставят и без цимент, като директно се закрепят за костта.

Частичнопротезиране на колянна става

Когато само една част на колянната става е засегната от болестния процес, имавъзможност да се замени само тази част на ставата. Процедурата е подобна на тоталното ендопротезиране на коляното. Тук пак се подменят части от бедрената кост и големия пищял, като между металните компоненти се поставя полиетиленова компонента. Времето за възстановяване обикновено е малко по-късо след този вид операция. Тук обаче е необходимо добро прецизиране на пациентите. Нерядко след някокло години се налага тотална ендопротезиране.

Коригиращи процедури на колянна става

Понякога състоянието на ставата дава възможност да бъдат направени т.нар. коригиращи остеотомии.

Тибиална остеотомия

Osteotomia valguitzant tibia A.R

При тази операция, наречена висока тибиална остеотомия, се включва вземане и отстраняване на клин от големия пищял за промяна на ъгъла на натоварване на колянната става. По този начин голямото напрежение се прехвърля на относително запазената част от ставата. Корекцията се поддържа с мателни импланти и необходима усилена постоперативна рехабилитация. Въпреки, че тази процедура не е подходяща за всички пациенти, тя може да доведе до значително облекчение и забавя нуждата от ендопротезиране на колянната става.

Протезиране на колянна става може да се извърши под обща, спинална или епидурална анестезия. Комбинация от техники се използва често. Вашият анестезиолог ще ви предложи най-добрата анестезия във Вашия случай.

Пациентът е заспал по време на процедурата. Дишането се поддържа с машина. Много от пациентите се чувстват сънливи или силно отпаднали след една обща упойка. Употребата на съвременни медикаменти значително намалява появата на следоперативното гадене и повръщане.

Тези техники блокират преминаването на нервните импулси, включително болка, в гръбначния мозък. Те са регионални анестезии. Блока може да бъде направен на различни нива на гръбначния стълб, но пациентът обикновено няма усещане от кръста надолу. В зависимост от лекарства, използвани за блок, срокът на облекчаване на болката след операция може да бъде продължен за няколко часа, като намалява нуждата от болкоуспокояващи след операцията. Тъй като при тези блокове се осигурява временна загуба на чувствителност под кръста, поставянето на уринарен катетър (тръба в пикочния мехур за изтичане на урина) често е необходимо.

Всяка хирургична процедура носи различни рискове и потенциални усложнения. Въпреки, че е необичайно в съвременното протезиране, следните усложнения понякога възникват:


Загуба на кръв, изискващa кръвопреливане

Във всеки случай на протезиране има загуба на кръв, която често изисква допълнително кръвопреливане. Ако бъдат взети предпазни мерки тази загуба ще се сведе до минимум по време на операцията. На някои пациенти може да се даде възможност да дарят кръв преди собствената си операция. При тях се кръвопрелива собствена кръв – автохемотрансфузия.


Инфекция

Всяка операция се извършва чрез разрез в кожата. Тя носи потенциален риск от заразяване. Много предпазни мерки са взети по време на операция за намаляване на риска от инфекция. Интравенозно антибиотици задължително се прилагат по време на операцията и след нея за предотвратяване на инфекция. Операционната зала е оборудвана със специални устройства за въздушния поток, които минимизират валичието на бактерии във въздуха.


Съсирване на кръвта в краката (дълбока венозна тромбоза)

Намаленото движение на кръв във вените (венозна стаза) може да причини интравенозно съсирване на кръвта. Лекарството, което разрежда кръвта намалява значително този риск. То се прилага задължително при всички пациенти. Въпреки тази профилактика в много малък процент от пациентите могат да се развияткръвни съсиреци в крака.

Преминаването към кръвен съсирек в белите дробове (белодробен емболизъм (БТE)

Понякога, кръвни съсиреци, които са в краката могат да се отделят и стигнат до белите дробове. Това усложнение, макар и изключително рядко, може да бъде опасно за живота. Симптомите включват болка в гърдите и задух.


Нервна Травма

Всяки оперативен разрез може да доведе до увреждане на сетивните нерви в областта на разреза. Значително увреждане на нервите, което може да доведе до загуба на мускулна функция е изключителна рядкост.

Дейност след колянна операция

Много малко са ограниченията, които е необходимо да се спазват след операция на колянна става. Изключително важно е пациентите да се движат и упражняват коляното в ранния следоперативен период. Това има за цел да се възвърне най-добрата функция, ако е възможно. Физиотерапията обикновено започва от първия следоперативен ден, или в деня на операцията.

Време за възстановяване след поставяне на изкуствена колянна става Около 80% от пациентите се възстановяват напълно до шест седмици след операцията. Те ще продължат да се подобряват постепенно през следващите три до шест месеца. Времето за възстановяване варира. То зависи от състоянието на нервната система на пациента, упоритостта му, състоянието на ставата преди операцията (степента на износване), качеството на провежданата рехабилитация.

Коментари