Публикация

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ТАЗО-БЕДРЕНАТА СТАВА, ХИРУРГИЯ НА ТАЗО-БЕДРЕНАТА СТАВА

Статията описва заболяванията на тазо-бедрената става и тяхното консервативно и хирургично лечение.


Тазобедрената става се формира от главата на бедрената кост и ставната ямка на таза (ацетабулум). Тя е основната връзка между костите на долния крайник и скелета на торса и таза.

Повърхността на главата на бедрената кост и ацетабулума, където костите влизат в контакт едина с друга, е покрита с гладка тъкан наречена ставен хрущял. Хрущяла, заедно с вещество, наречено синовиалната течност, намалява търкането на костите една спрямо друга и ги предпазва от повреждане.

Основната причина за заболяванията на тазо-бедрената сатва е износването на ставния хрущял, т. нар. коксартроза. Това износване се възприема като болка, в началото само по време на движение и претоварване на ставата, а след това все по-често, и накрая в покой.

Болката се засилва и става все по-честа до постоянна. Това е много бавен процес, който продължава с години. В крайна сметка може да доведе до блокиране (втвърдяване) на тазо-бедрената става.


Най-често хирургично лечение се налага поради развитие на тежка артроза (коксартроза). Успешното хирургично лечение води до драматично облекчаване на болката и подобряване на функцията тазобедрената става.

Защо тотална подмяна на тазобедрената става?


С почти 70-годишна история, тоталната подяна на тазобедрена става е много често срещана и безопасна процедура за лечение на тежка артроза.

Основните ползи от една успешна смяна на тазобедрената става най-общо са:

  • Намаляване и в последствие изчезване на болката в тазобедрената става
  • Възстановяване на подвижността (движенията) в ставата
  • Подобряване на качеството на живот- вашите ежедневни дейности и социалния Ви живот няма да бъдат ограничени от болка и намалена подвижност вече!


    Операцията за смяна на тазо-бедрената става може да се извърши по различни пътища: чрез "конвенционални" оперативни техники или минимално инвазивна хирургия.

    Минимално инвазивната хирургия потенциално може да ви осигури следните предимства:

  • По-малък белег на кожата
  • По-кратък болничен престой
  • По-малко загуба на кръв
  • По-бързо възстановяване

    Важно е да се знае, че не всички пациенти са подходящи за миниинвазивна хирургия. Дали при Вас тя е осъществима – консултирайте се с Вашия ортопед.

    Оперативна подмяна на тазобедрена става (ендопротезиране)

    Тазобедрената артропластика ще Ви помогне да се насладите на активен и свободен от болка живот.
    Вашата протеза ще ви помогне да започне отново много от дейностите, от които сте се отказали заради болката и ще ви даде по-голяма свобода и самочувствие.

    Подмяната на тазобедрената става цели замяна на повредени кости и хрущяли с керамични, метални и пластмасови компоненти.
    Стъблото обикновено е изработено от сплав – стомана или титан, който гарантира максимална биологична съвместимост. Закрепва се към костта директно или с помощта на костен цимент.

    Главата на бедрената кост е изработена от керамика или метал. Чашката на протезата, която се закрепя към таза е направена от сплав или титан, с пореста повърхност, което гарантира добра костна интеграция. В нея се поставя подложка от полиетилен, метал или керамика, което осигурява много дълъг живот на ставата. Чашката може де е изработена и от специален полимер и тогава се закрепва към таза с костен цимент.

    Анестезия за операция на тазо – бедрена става

    Протезиране на тазо–бедрена става може да се извърши под обща, спинална или епидурална анестезия. Комбинация от техники се използва често. Вашият анестезиолог ще ви предложи най-добрата анестезия във Вашия случай.

    Обща упойка

    Пациентът е заспал по време на процедурата. Дишането се поддържа с машина. Много от пациентите се чувстват сънливи или силно отпаднали след една обща упойка. Употребата на съвременни медикаменти значително намалява появата на следоперативното гадене и повръщане.

    Спинален блок или епидурален блок

    Тези техники блокират преминаването на нервните импулси, включително болка, в гръбначния мозък. Те са регионални анестезии. Блока може да бъде направен на различни нива на гръбначния стълб, но пациентът обикновено няма усещане от кръста надолу. В зависимост от лекарства, използвани за блок, срокът на облекчаване на болката след операция може да бъде продължен за няколко часа, като намалява нуждата от болкоуспокояващи след операцията. Тъй като при тези блокове се осигурява временна загуба на чувствителност под кръста, поставянето на уринарен катетър (тръба в пикочния мехур за изтичане на урина) често е необходимо.

    Възможни усложнения след операция на тазо-бедрена става

    Всяка хирургична процедура носи различни рискове и потенциални усложнения. Въпреки, че е необичайно в съвременното протезиране, следните усложнения понякога възникват:

    Загуба на кръв, изискващa кръвопреливане - Във всеки случай на протезиране има загуба на кръв, която често изисква допълнително кръвопреливане. Ако бъдат взети предпазни мерки тази загуба ще се сведе до минимум по време на операцията. На някои пациенти може да се даде възможност да дарят кръв преди собствената си операция. При тях се кръвопрелива собствена кръв – автохемотрансфузия.

    Инфекция - Всяка операция се извършва чрез разрез в кожата. Тя носи потенциален риск от заразяване. Много предпазни мерки са взети по време на операция за намаляване на риска от инфекция. Интравенозно антибиотици задължително се прилагат по време на операцията и след нея за предотвратяване на инфекция. Операционната зала е оборудвана със специални устройства за въздушния поток, които минимизират валичието на бактерии във въздуха.

    Съсирване на кръвта в краката (дълбока венозна тромбоза)- Намаленото движение на кръв във вените (венозна стаза) може да причини интравенозно съсирване на кръвта. Лекарството, което разрежда кръвта намалява значително този риск. То се прилага задължително при всички пациенти. Въпреки тази профилактика в много малък процент от пациентите могат да се развияткръвни съсиреци в крака.

    Преминаването към кръвен съсирек в белите дробове (белодробен емболизъм (БТE) - Понякога, кръвни съсиреци, които са в краката могат да се отделят и стигнат до белите дробове. Това усложнение, макар и изключително рядко, може да бъде опасно за живота. Симптомите включват болка в гърдите и задух.

    Нервна травма - Всяки оперативенразрез може да доведе до увреждане на сетивните нерви в областта на разреза. Значително увреждане на нервите, което може да доведе до загуба на мускулна функция е изключителна рядкост. Усложненията са доста редки и някои прости правила могат драстично да намалят вероятността те да се случат. Познаването на тези рискове ще ви помогне да ги избегнете.

    Какво да направим преди операцията:

    Инфекция или възпаление ще бъде причина за отлагането на операцията!

    Предотвратяване на риск от инфекция:
    Всеки източник на инфекцията е несъвместим с поставянето
    на изкуствена става. Инфекция в друга част на тялото може да предизвика началото на инфекция на протезата. Затова е абсолютно необходимо да се отстрани всеки признак на инфекция преди операцията:
    Проверете вашите зъби

    Други инфекции в устата.
    Проверете вашите крака. Проверете дали има гъбична инфекция, врастнали нокти, пъпки или незараснали рани.
    През последните дни преди операцията, взимайте душ сутрин и вечер. Използвайте антисептичен сапун за намаляване на микроби върху вашата кожа.

    В болницата Не забравяйте да вземете със себе си:
    Пълен списък на ежедневните си дози лекарства, включително и часовете на приемане

    Всички документи за приемане в болница, включително копия от епикризи (предишен престой в болница)

    Всичко необходимо, поискано от Вашия лекар (тоалетни принадлежности, чехли, патерици и т.н.)

    Операцията продължава около 1 до 2 часа. Пред това се извършва специална предоперативна подготовка.


    Специализиран медицински персонал ще се грижи за Вас още от първия ден след операцията. Ще се определи най-подходящата рехабилитационна програма за Вас. Следвайте инструкциите на Вашия хирург-ортопед стриктно, за да се сведат до минимум всички потенциални усложнения. Това ще се отрази положително върху качеството Ви на живот и продължителността на живота на импланта.

    В редки случаи след операцията, може да се окаже,че има минимална разлика в дължината на двата крака. Обикновено това се дължи на скованост на съседните стави или предоперативна
    разлика, тя ще изчезне след няколко дни. Може да се наложи корекция, чрез поставяне на подложка на петата на единия крак.

    Дейност след операция на тназо-бедрената става

    Много малко са ограниченията, които е необходимо да се спазват след операция на тазо-бедрена става става. Изключително важно е пациентите да се движат и упражняват тазо-бедрената става в ранния следоперативен период. Това има за цел да се възвърне най-добрата функция, ако е възможно. Физиотерапията обикновено започва от първия следоперативен ден, или в деня на операцията.

    Време за възстановяване след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става
    Около 80% от пациентите се възстановяват напълно до шест седмици след операцията. Те ще продължат да се подобряват постепенно през следващите три до шест месеца. Времето за възстановяване варира. То зависи от състоянието на нервната система на пациента, упоритостта му, състоянието на ставата преди операцията (степента на износване), качеството на провежданата рехабилитация.

    Преживяемаст на тазо-бедрената ендопротеза Тазо – бедрените ендопротези имат неограничен живот. Статистически могат да очаквт 15 – 20 – 30 и повече години безпроблемно функциониране на изкуствената тазо – тазо бедрена става.
    По-ранно разхлабване настъпва в случай на прекомерно затлъстяване, интензивна физическа дейност (тежка физическа работа) или в някои случаи по неясни причини. Това изисква преждевременна подмяна на протезата.

    Водете здравословен и активен живот.
    В случай на повишена температура, възпаление на гърлото, белодробни възпаления или други подобни, кажете на Вашия лекар, че имате поставена тазо-бедрена ендопротеза.

    Явявайте се на назначените от Вашия хирург контролни прегледи.
    Във всеки случай, когтато имате притеснения за вашата изкуствена става – търсете Вашия хирург.

Коментари