Публикация

Грипът те сграбчва за броени часове

Грипът е епидемично заболяване, т.е. поразява едновременно големи групи хора, цели градове, държави и дори континенти


Грипът те сграбчва бързо

Има различни теории откъде произлиза наименованието на заболяването грип, наричан още инфлуенца. Някои го свързват с италианския израз influenza di freddo, което означава „влияние на студа”. Но френският глагол agripper („агрипе”) може би най-точно описва болестта, защото означава в буквален превод „сграбчвам, прилепвам се към нещо”. Точно така започва грипът – буквално те сграбчва за броени часове. Често пациентите могат да посочат точния час, в който им е прилошало.

Обикновено хората са склонни да нарекат грип всяко неразположение, което протича със секреция от носа, дразнене в гърлото, лека температура и покашляне. Но това са съвсем различни болести. Истинският грип е сериозно заболяване, което може да бъде фатално за малките деца, старите хора, пациенти с понижен имунитет или с допълнителни хронични или остри заболявания.

Грипът е епидемично заболяване, т.е. поразява едновременно големи групи хора, цели градове, държави и дори континенти. В последния случай се говори за пандемия. 

Вирусът е много прилепчив и се предава масово. 

Няма раса, пол или възраст, които да са пожалени от инфлуенцата. Ако в един автобус болен от грип човек киха и кашля, може да зарази всички пътници. Това е причината по време на грипна епидемия да се прекратяват публичните събирания – театри, кина, забави и т.н.

Пандемичният грип се причинява от бързо мутирал вирус, непознат за имунната система на човека, поради което протича още по-тежко и взема много жертви. При последната голяма пандемия, известна като „испанската”, през 1919 – 1920 г. умират над 50 милиона души.

 
Признаците на грипа са категорични – висока температура, често достигаща над 39,5 градуса, с втрисания и болки в ставите и мускулите на цялото тяло, често силно главоболие, включително и в очните ябълки, умора и безсилие, сърцебиене и понякога неправилен пулс (аритмия).

В следващите дни към тази картина могат да се насложат различни усложнения, най-често от страна на белите дробове, ушите и носоглътката, сърцето, бъбреците, нервната система. Причините за усложненията са комплексни. Вирусът причинява интоксикация на целия организъм, снижава общия и локалния имунитет. Това позволява на микроорганизми, които в здрав човек не могат да причинят заболяване, да предизвикат различни инфекции – бронхопневмонии и бронхиолити, възпаление на средното ухо (отит), миокардити (възпаление на сърдечния мускул), менингити или засягане на периферните нерви.

Предпазването от грипа не е еднократен акт и включва разнообразни действия. На първо място можем да се подготвим за зимата чрез природосъобразен живот – много движение, лек спорт, разнообразно хранене с изобилие на плодове и зеленчуци. Много е важно адекватното облекло, съобразено с времето навън. През преходните периоди често сме склонни да пропуснем връхната дреха, а през есента понякога температурите рязко се понижават в течение на няколко часа. Преохлаждането снижава локалния имунитет и лигавиците на носа и гърлото стават по-възприемчиви към вирусите и бактериите.

Целенасочена защита срещу грипа са ваксините. Те трябва да се прилагат при хронично боледуващи хора, при възрастни пациенти, при рискови професии с множество контакти. В България най-масово са разпространени поливалентните ваксини (ваксигрип, инфлувак, флуоринакс), които защитават обикновено срещу 3 конкретни вирусни щама, предварително уточнени от експертите за всяка година. Ваксинирането трябва да стане в лекарски кабинет след преглед и уточняване на някои противопоказания. Най-подходящият период е от средата на септември до края на ноември, защото у нас грипните епидемии най-често настъпват през януари, а за изработването на имунитет от организма са необходими около 20 дни.

За профилактика на бактериални усложнения могат да се прилагат т.нар. имуномодулатори - лекарства, които съдържат убити бактериални тела. Целта е имунната система да се „срещне” с тях, така че при истинска атака от живи бактерии да има вече изработена защита. Имуномодулаторите също се прилагат през есента по специална схема, посочена от производителя.

Грипът задължително трябва да се лекува под лекарски контрол. Единствените специфични лекарства срещу грип са химиопрепаратите, които атакуват директно грипния вирус и препятстват неговото размножаване в клетките. Такъв препарат е например римантадин хидрохлорид. Той може да се използва и за профилактика по време на грипна епидемия, и за лечение при развити симптоми на грипа. Важно е терапията да започне максимално бързо след проявата на първите признаци, за да има висока ефективност.

Освен това се прилагат симптоматични лекарства против температура, кашлица, болки; високи дози витамин „С”, а при бактериални усложнения, установени от лекаря, и антибиотици. Необходимо условие е болният да е на легло.

Коментари