Публикация

Шефът на медицинския ДАНС и д-р Невен Енчев издават първия речник с термини в областта на здравеопазването

Премиерата на книгата ще е през януари 2015 г. в Alhemist Residence Philipopolis в Белащица, край Пловдив.


Какво е биоеквивалентност, но и кое е определението за бизнес морал? Какво означава образна диагностика, но и - обем на акредитация? Какво е фармакопея?

Първият по рода си семантичен речник с термини в областта на общественото здраве издават директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова и мениджърът на болница "Медлайн" д-р Невен Енчев, в съавторство с д-р Страшимир Генев и Александрина Воденичарова. Премиерата на книгата ще е през януари 2015 г. в Alhemist Residence Philipopolis в Белащица, край Пловдив.

"Авторите на речника са експерти по обществено здраве, здравна политикаи мениджмънт. Широката теоретична подготовка, наред с практическия им опит са позволили даподготвят книга, която за първи път дава подобна систематизирана информация за най-често ползваните термини. Глосариум представлява сериозен опит за систематизиране на специфичната лексика в областта на общественото здраве и унифициране на понятията", посочва в рецензията си проф. дм Кънчо Чамов.

Като новаторски принос с впечатляваща мащабност определя речника председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите на експертите този семантичен речник ще бъде полезен за широк кръг читатели и ще стимулира общественото мислене и действия за подобряване на здравеопазването в България, и разбира се- ще бъде необходимо помагало за магистърските програми по здравен мениджмънт.

Коментари