Публикация

Уголемената простата може доведе до тежки усложнения

Мъжете над 50-годишна възраст веднъж годишно да посещават уролог, да споделят проблемите и да преминат изследвания, които да изключат ДПХ

 

Уголемената простата или доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е състояние, което се наблюдава предимно при мъже над 50-годишна възраст.

 

Статистиката сочи, че с възрастта  неговата честотата прогресивно се увеличава, като при мъжете над 60 години е близо 50%, а при 90-годишните може да достигне до 80%.

Сред рисковите фактори са още расата, нелекувани хронични инфекции, достигнали простатата, фамилната обремененост - на по-голям риск са изложени мъже, чиито баща, дядо или вуйчо са страдали от ДПХ.

 

 

 

 

 

 

Урологът Д-р Надер ал Халил, дм, предупреждава, че неглижирането на проблема може да доведе до сериозни усложнения, които да влошат качеството на живот на пациента

  • задържане, което не позволява на пациента да изпразни докрай пикочния мехур
  • образуване на камъни в пикочния мехур;
  • кръв в урината;
  • тежки инфекции на пикочополовата система;
  • нарушаване на бъбречната функция

Специалистът съветва мъжете над 50-годишна възраст веднъж годишно да посещават уролог, да споделят проблемите и да преминат изследвания, които да изключат ДПХ.
Какво да правят мъжете в напредналавъзраст и какви са възможнитге терапевтични методи, можете да разберете от интервюто с д-р Халил във в. "Животът днес".

 

 

Коментари