Публикация

Иновациите в кардиологията събраха лекарите на Бургас

На симпозиумът бе представен иновативен метод, с който се лекуват успешно болни с повишено кръвно налягане, неповлияващо се от медикаментозна терапия.


Известният интервенционален кардиолог доц. д-р Васил Велчев откри вчера кардиологичен симпозиум, който организира болница „Дева Мария“. Той е настоящият председател на Дружеството на кардиолозите в България завеждащ „Сектор електрокардиостимулация” към УМБАЛ „Св. Анна” гр. София и методичен ръководител на Кардиологично отделение към МБАЛ „Дева Мария“.

На симпозиумът бе представен иновативен метод, с който се лекуват успешно болни с повишено кръвно налягане, неповлияващо се от медикаментозна терапия. Новият лечебен подход засега се прилага в единици болници в страната. Добрата вест за бургазлии е, че жителите на града и региона ще имат възможност да се лекуват на място от същия този специалист въвел успешно метода в България.

„Целта на нашето мероприятие е да представим на медицинската общественост в Бургас спектъра на интервенции и иновативни процедури, които МБАЛ Дева Мария извършва. Също така да ги запознаем с интересни факти от развитието на интервенционалната кардиология.“ - каза преди началото доц. Васил Велчев. Подчерта, че тук екипът е млад и амбициозен, който от една страна извършва всички рутинни операции в инвазивната кардиология, а от друга и някои специфични за региона. Това единствената болница, в която се слагат пейсмейкъри и освен това се опитва да пробие в нетрадиционни области като реналната денервация. Извършват се и ендоваскуларните процедури, като например третиране на сънни артерии.

Секторът по електрокардиостимулация, бе презентиран пред бургаските лекари от д-р Иванета Айрянова . Тя е единственият кардиолог в Югоизточна България, който извършва имплантиране на пейсмейкъри. Освен това тя извършва проследяване и на пациенти с имплантирани преди това електрокардиостимуланти.

„В отделението се извършва проследяване на пациентите, дори на оперираните в други бази, защото специалистите са с опит. Така на болните не се налага да пътуват. Ние поемаме и плановата, и спешната помощ. Кардиологичната клиника има ежедневен контакт с кардиолозите от региона и с личните лекари, и по този начин се вдига общото ниво на обслужване, постигат се европейските изисквания по всички вериги. Ние полагаме грижи за нашите пациенти не само в острия стадий на заболяването, но и в последващия етап на проследяване и профилактика“ - каза пред колегите си в залата д-р Айрянова – началник на интензивен сектор в МБАЛ „Дева Мария“.

Авангардните технологии в областта на сърдечно съдовите заболявания, които са внедрени в МБАЛ „Дева Мария“ бяха представени от д-р Радослав Славов и д-р Пламен Пенчев – лекари в инвазивния кардиологичен сектор. Това е една високотехнологична специалност, която дава шанс за живот на хора със сърдечно съдови заболявания. При нас помощ търсят пациенти с кардиологични и съдови заболявания, налагащи медикаментозно или интервенционално лечение.

„ Благодарение на условията, които е създала и на специалистите, които привлича, МБАЛ „Дева Мария” повишава нивото на кардиологичната помощ в региона“ – с тези думи доц. Велчев закри първия специализиран кардиологичен симпозиум в Бургас. 

Коментари