Публикация

Витамини и минерали за оптимално здрави кости

Зимата предизвиква редица хронични заболявания. Те засяга всички нас, но най-застрашени са хората в пенсионна възраст и жените в менопауза.


Студеното време е причина и за пристъпите на ревматоиден артрит, а ледът крие опасности от счупвания, особено при хората с остеопороза (загуба на костна тъкан). 

Остеопорозата възниква тогава, когато в организма липсва Витамин D. Витамин D, както и калцият поддържат костите здрави. Как става това?

За да бъде абсорбиран минералът калций, е необходимо наличието в организма на достатъчно количество витамин D.

Витамин D се синтезира под действие на ултравиолетовите лъчи на слънцето в кожата и костите. Той модулира невро-мускулната и имунна функция, и намалява възпаленията. Също така регулира нивата на фосфор и калций в организма. Това позволява нормалната минерализация на костите, но и пази от тетания (продължителни мускулни спазми) и остеопороза.

През зимата слънчевите лъчи са най-оскъдни и организмът не успява да си набави необходимото ниво на витамин D, именно тогава ставаме по-податливи на вируси и настинки.

Най-лесният начин да си набавим витамин D през този сезон са разходките на открито при слънчево време. Ултравиолетовите лъчи оказват въздействие върху мазнините на кожата, произвеждащи този витамин, който след това се поема в тялото. 10 – 15 минути на ден са достатъчни, за да произведе тялото ни витамин D.

За здрави кости е важно да приемаме и минералът калций. В случая, трябва да се храним здравословно, т.е. да се стараем да приемаме храни като:млякото и млечните продукти, сиренето, соята, сьомгата, фъстъците, орехите, слънчогледовото семе, зрелият фасул, зелето и други.

Всеки човек има индивидуални нужди от витамин D. За да се определи дневната доза прием, трябва да се направи лабораторен тест, който да установи дали нивата му в кръвта са задоволителни. Ако лабораторните изследвания установят дефицит, то трябва да се приемат добавки с витамина.

Има значение какъв витамин D пием. Той е от групата на мастноразтворимите витамини. Това означава, че работи най-добре, когато е в маслена среда.

Преди приема на хранителни добавки, съдържащи витамин D задължително се консултирайте с лекар. Приема на витамина крие опасности, за които вие може да не подозирате, като например: 1) предозиране, ако приемането е било за по-дълъг период от време и/или в по-големи количества. Това може да доведе до умствено забавяне и лицеви деформации при бебета например, чиито майки са предозирали приема на витамин D по време на бременността и кърменето; 2) токсичност - признаците за токсичност са необичайна жажда, възпаление на очите, сърбеж по кожата, повръщане, диария и т.н.

Освен, че влияе добре на костите, витамин D има и други положителни качества - в комбинация с витамин А и С може да помогне за предпазване от настинки.

Профилактиката и лечението на ставите не се извършва еднократно само през зимата, напротив, това е продължителен процес, изискващ специален начин на живот. Приемът на медикаменти не е единственото решение. То може да стопира моментната болка и възпалението, но няма да отстрани причината за появата им. Затова е нужна консултация със специалист, който най-добре ще ви насочи да следвате индивидуална програма, съобразена с особеностите на вашето заболяване, за да не става тази болка хронична и да не се развива в други стави или части на тялото. Програмата може да включва: упражнения под контрола на рехабилитатор, въвеждане на здравословен режим на хранене и приемане на необходимите за костите ви витамини и минерали.

Д-р Евелин Хайвазов, Ортопед

Коментари