Публикация

Ресвератрол и диабет

Ресвератрол защитава PC12 клетките от високо глюкозо-индуцираната (HG) токсичност чрез PI3K/Akt/FoxO3a.


Известно е че диабетът е свързан с невродегенеративните заболявания. Resveratrol,Ресвератролът (3,5,4-трихидрокси-транс-стилбен) е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин, който притежава изключително силни антиоксидантни свойства. В проведено наскоро проучване са търсени ефектите на ресвератрола върху фосфатидилиноситол-3-киназа / протеин киназа В (PI3K / Akt) / FoxO3a пътя в посредничеството на високо съдържание на глюкоза (HG) -индуцирани наранявания в невронните PC 12 клетки. PC 12 клетки са били изложени на високо глюкозно (ВГ) индуцирана токсичност за да се създаде модел на ВГ невротоксичност. Резултатите показват, че предварителното третиране на PC 12 клетките с ресвератрол преди излагане на високо-глюкозна токсичност водят до повишаване на клетъчната жизнеспособност, намаляват апоптотичните клетки и производството на свободни радикали. Уестърн блот анализ показва, че ВГ понижава фосфорилирането на Akt и FoxO3a и е довело до ядрена локализация на FoxO3a. Тези ефекти са значително облекчени благодарение на ресвератрол. Освен това, защитните ефекти на ресвератрол са премахнати от PI3K / Akt инхибитор LY294002. Всички тези резултати показват, че ресвератрол защитава PC 12 клетките от високо-глюкозно индуцирания оксидативен стрес и апоптоза чрез активиране на пътеката PI3K / Akt / FoxO3a.

Коментари

Успешен продукт ,използвам го при пациентите си много често,доказан ефект!

Предписвам продукта , чудесен е !

:)

:)

В каква дозировка би трябвало да се взема Резвератрола като профилактика при нарушен глюкозен толеранс и в каква при вече открит диабет, за да постигнем този благоприятен ефект за пациента?

Resvirol (Ресвирол)
10 дек 2014 12:41

Да, може. Понеже ресвератрол понижава нивото на захарта в кръвта, той е изключително подходящ за профилактика на диабет, като не трябва да забравяте да ограничавате всички храни съдържащи бяла захар и да наблегнете на физическата активност! :)

Ина  Димитрова
10 дек 2014 11:47

Може ли ресвератрол да се приема в състояние на преддиабет? Имам предвид, когато кръвната захар е била доста висока на моменти, но после с диета е намаляла?