Публикация

Как да се предпазим от рак на маточната шийка според най-съвременните препоръки

Ракът на маточната шийка е третия най-разпространен тип рак сред жените в световен мащаб. В начален стадии този тип рак не е съпроводен с някакви симптоми. Ето защо най-добрият начин за превенция срещу това заболяване е провеждането на скринингови изследвания.


Ранната диагностика може да открие не само ракови образования, но и предракови. Открити на време могат да бъдат излекувани. През последните няколко десетилетия се предприемат решителни действия за намаляване на разпространението на заболяването чрез приложението на различни стратегии за скрининг и превенция.

В съвременната медицина се използват два основни метода за предпазване от цервикален рак - цитонамазка и HPV тест. Цитонамазката се използва като основен метод за откриване на увреждания в епитела на маточната шийка вече повече от 50 години. Рискът от неправилно вземане на пробата и субективната интерпретация, обаче, са пречка пред самостоятелното прилагане на този метод за ефективна превенция. Ето защо в рутинната практика като златен стандарт се прилага комбинация от двата теста, която гарантира близо 100% сигурност на резултатите.

На 3 Декември 2014 г. ”Журналът на Американската Асоциация по Медицина“ (JAMA) публикува материал, който разглежда последните насоки на „Американския Колеж на Акушерите и Гинеколозите“ (ACOG). Според обобщените препоръки всяко момиче, навършило 21 годишна възраст, е необходимо да посети гинекологичен кабинет, където да й се направи цитонамазка.Ако при изследването не се откриват абнормални клетки, тестът трябва да се повтаря през 3 години, до навършване на 30 годишна възраст. За жените над 30 години се препоръчва да си правят и HPV тест успоредно с цитонамазката. HPV тестът търси генетичен материал - ДНК от човешки папилома вирус, основен причинител на рак на шийката на матката. Този тест се отличава със значителна обективност и изключително висока чувствителност. При нормални резултати и от двата теста, повторно изследване следва да се прави на всеки 5 години. Жените над 65 годишна възраст може да не се изследват за рак на маточната шийка, ако при тях за период от 10 години не са открити изменени клетки.

Комбинираният подход от двата диагностични метода – цитонамазка и HPV тест, увеличава скрининговия период при жени с отрицателни резултати и от двата теста и е одобрен в САЩ от Агенцията по храните и лекарствата през 2003 г. за първичен скрининг при жени над 30 години. В момента за златен стандарт на диагностика се смята тестът HC2 за HPV на QIAGEN. Открива само клинично значими инфекции с високо рискови HPV типове. Основан е на Hybrid Capture 2 технологията, чрез която открива 13 високо рискови вирусни типа и дава обективна оценка за наличие на висок или нисък риск от развитие на рак. Digene HPV тестът е СЕ-маркиран, клинично валидиран при над 800 хиляди жени и е първият HPV тест разрешен за употреба в САЩ. 

Можете да си направите тест Digene HPV в ДКЦ Асцендент, като предварително си запишете час при специалист акушер-гинеколог.

Коментари

Много интересна и полезна е тази информация.