Публикация

19 начина да помогнете на пациент с онкологично заболяване

Не е лесно да помогнете на приятел или близък, който се бори с рак, да се почувства по-добре


Не е лесно да помогнете на приятел или близък, който се бори с рак, да се почувства по-добре. Трудно е да прецениш от какво има нужда твоя приятел. Тук ще споделим нашите наблюдения от разговорите, които сме водили с наши пациенти, техни близки и приятели. Ето и техните съвети:

1. Посещавайте ги. Пациентите с рак са хора и имат желание да се виждат с приятелите си, да си поговорят, да се посмеят заедно.

2. Слушайте ги. Задавайте им въпроси, за да покажете, че ви е грижа, но ги оставете и те да се изкажат.

3. Молете се.

4. Намерете начин да помогнете и просто го направете. Не питайте „Какво мога да направя?“. Най-вероятно просто ще ви кажат, че няма нужда от нищо и ще ви благодарят. Просто направете нещо, вместо да питате.

5. Шегувайте се.

6. Поддържайте връзка било то по телефона, чрез Facebook, SMS, e-mail. Всичко, което напомня на вашия приятел, че мислите за него, е добре дошло.

7. Помогнете с прането и почистването.

8. Занесете храна. Най-добре ако вие сте я сготвили. Първо проверете какви храни може и не може да приема вашия близък.

9. Предложите да се погрижите за деца, домашни любимци, цветя.

10. Помогнете им с транспорта до определените часове за преглед или изследвания.

11. Прегръщайте ги.

12. Запазете отношението си нормално. Запомнете, че хората с онкологично заболяване са просто хора със заболяване и няма нужда отношението към тях да е драстично различно.

13. Бъдете позитивни.

14. Няма да ви откажат от любимите си лакомства. Понякога чакането пред кабинетите е доста дълго, отнема цели дни и една торбичка с любими храни не е лоша идея.

15. Помагайте им да не мислят за рака, дори за малко.

16. Ако трябва и можете, помогнете им и финансово, ако има нужда.

17. Занесете им одеало или шапка. Чакалните в болниците може да са студени и е добре да имат нещо, с което да се стоплят.

18. Дайте почивка на хората, които постоянно се грижат за вашите близки. Занесете им подарък. Изведете ги на обяд. Поемете една смяна. Не забравяйте, че хората, които се грижат за болните от рак, са в значителна степен повлияни от заболяването на вашия близък.

19. Просто бъдете наблизо. Нека вашите приятели и близки знаят, че сте там, заради тях, заедно с тях в тяхното трудно пътешествие. Дори най-малките жестове могат да помогнат много.

Коментари