Публикация

Децата и Дядо Коледа

"Дядо Коледа истински ли е?"- Какво да правим, когато се появят въпросите и съмненията?


Най-малките искрено вярват в дядо Коледа. Това обикновено развеселява възрастите и прави Коледата по-вълшебна и приказна. Малчовците все още не правят разлика между наистина и наужким, между реалност и фантазия и поради тази причина вярват във всички приказни и плашещи герой, които възрастните им представят.

Постепенно обаче, децата осъзнават, че тези герои всъщност са измислени и съществуват само в приказките, а въпросът кой е белобрадия старец остава да виси малко във въздуха. Почти никой от възрастните не се наема да отговори на него.

Трябва ли да лъжем децата си когато започнат съмненията и въпросите около около това? Как е най-правилно да отговорим на децата си, за да не ги разочароваме?

Започнат ли съмнения и въпроси – не лъжете децата! Това ще се отрази на доверието помежду ви- те рано или късно ще разберат, че са били излъгани и трудно ще могат да си обяснят защо (т.к. не могат да погледнат ситуацията от вашия ъгъл). Те вече са научили, че „ Лъжата е лошо нещо!", а сега се оказва, че мама и татко лъжат.

Внимавайте в това да не подходите иронично или твърде грубо, това ще нарани детето.


Подгответе се за този момент и го отчетете като напредък- детето вече мисли по-логично и отчита реалността по-добре! :) Помислете за история или обяснение, което пасва на вашето разбиране и би могло да помогне на детето да си отговори на въпроса на едно друго ниво. Съобразете историята и думичките с възрастта на детето. Ето един пример:

Разкажете на детето легендата за Св. Никълъс- първообразът на съвременният дядо Коледа.

Св. Никълъс е бил добродушен дебеличък мъж, който помагал на бедните и много обичал децата. Винаги се е опитвал да ги зарадва с играчки, които сам изработвал от подръчни материали. С времето добрите дела на св. Никълъс са били свързани с чудесата на Коледните празници, а той самият постепенно е приел образа в съзнанието на хората на добрият дядо Коледа. Така с векове наред всички хора вярват, че на Коледа стават чудеса, а дядо Коледа е магическата фигура, символ на тези чудеса. Затова всички хора – и малки, и големи, обичат дядо Коледа и вярват в него. Тази вяра прави хората да бъдат добри и да си помагат едни на други. Да вярваш в дядо Коледа означава да вярваш в доброто и в обичта. Именно затова даже и големите хора обичат и вярват в него и също си разменят подаръци.

Така добрият старец ще остане в съзнанието на детето като нещо магично, което ще му напомня за детството и домашният уют в Коледната вечер.

Коментари

Чудесна статия, полезна за всички родители с деца около 8-10 години, които вече се съмняват в съществуването на Дядо Коледа и истината трябва да им бъде поднесена по убедителен и същевременно топъл начин

Албена Хюбнер
16 дек 2015 11:59

Вярата в добрия старец е олицетворение на чистотата и моментът, в който децата разбират, че той може би е измислен, е много важен. Не се е налагало да казвам на вече порасналата си дъщеря, че дядо Коледа не съществува, защото всъщност сме си казали, че Дядо Коледа е всичко онова, в което вярваме и, че той все пак съществува. Адмирации за статията!