Публикация

УПОРИТОТО ГЛАВОБОЛИЕ ЧЕСТО Е СИМПТОМ ЗА ОЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Особено важно е да се проучи характера на главоболието


    Главоболието е често оплакване при очен преглед и има редица заболявания на очите, които могат да го причинят.

     Най-честите причини за главоболие са смущения в ясното виждане като: далекогледство, късогледство, астигматизъм или носенето на неправилно изписани очила. При такива болни главоболието се дължи на непрекъснатото мускулно и нервно-психическо напрежение на окото за постигане на ясно зрение. Това главоболие се проявява различно в зависимост от индивидуалните особености на човека, типа нервна система и зрителното натоварване в слепоочието или зад очите. При всяко подобно главоболие особено, когато се появява по-късно през деня и след продължително зрително напрежение е необходимо да бъдете изследвани от специалист офталмолог за назначаване на точна оптична корекция с очила. Ако няма рефракционна аномалия трябва да се изключат други причини.

     Главоболието, което се локализира предимно в областта на окото, може да бъде причинено от възпалителни процеси в орбитата, клепачите, роговицата, склерата или съдовата обвивка на окото, както и в съседство (синузит, невралгии). Тожва са сериозни заболявания, които се нуждаят от специфично и продължително лечение.

     Главоболието е често оплакване при болни с глаукома, като се проявява при повишаване на вътреочното налягане над 25 mm/Hg.

     Особено важно е да се проучи характера на главоболието и дали едновременно с него има и други оплаквания (намаление на зрението, парене в очите, сълзене, поява на «светкавици», виене на свят, повръщане), тъй като може да става дума за сериозно общо заболяване, чиято първа изява са такива признаци (мигрена, мозъчни увреждания, имунно заболяване и др.).

     При главоболие трябва да се проучи дали има повишено кръвно налягане или мозъчно-съдови смущения. Определянето на характера и първоизточника на главоболието понякога е сложен диагностичен проблем, изискващ сътрудничество и координация на специалисти от различни области на медицината – кардиолог, невролог, ендокринолог.

Коментари