Публикация

Проф. Борислав Владимиров: Някой трябва да укроти „светилата” от частните болници

Обидно е, когато медиите лансират колеги, които не стъпват на научен форум, казва началникът на Клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”


- Проф. Владимиров, клиниката, която ръководите, отбелязва 60-ата си годишнина. Какво постигнахте и как оценявате мястото й в съвременната българска гастроентерология!?

- Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ е първата обособена в света катедра по гастроентерология – основана е 1954 г., една година преди Катедрата по гастроентерология към Сорбоната в Париж.
Дотогава всички гастроцентрове са били част от катедри по вътрешни болести и терапевтична медицина.
Не е преувеличено да кажа, че е уникална – тя е най-голямата в страната, тук са се въвеждали и продължават да се въвеждат най-модерните методи за лечение в тази област на медицината. Най-ценното е, че всичко в областта на гастроентерологията, е събрано на едно място. Разполагаме със супермодерни уреди, които са единствени в България 

Става дума за последен клас апаратура в областта на балонната ентероскопия, ехоендоскопията и др.

Преди месец на Европейския конгрес по гастроентерология клиниката бе удостоена с първа награда в областта на болестите на дебелото черво. Миналата година спечели престижно европейско отличие в областта на невроендокринните тумори. Тук работят едни от най-изявените български специалисти по гастроентерология. На международно признание се радват постижения в областта на първичния рак на черния дроб, на възпалителните заболявания на червата, вирусните хепатити, интервенционалната, ендоректалната ехография, ендоскопията. Това е единствената клиника у нас, в която се прави ендоскопско изследване на тънкото черво. Водещи сме в областта на протезите на кухите органи. Тук са въведени всички методи на протезиране и стентиране в страната. В клиниката има възможност със специален водороден тест неизвазивно да се установява прекомерен растеж на червата, като само тук се изследва фекален калпротекстин. Ние сме едно от 4-те спешни звена в София – покриваме спешността за всички кръвоизливи. Притежаваме първата лаборатория по панкреасна екзокринна недостатъчност.

- Имате и интензивна учебно-преподавателска дейност.

- Всички гастроентеролози в България получават специалност в нашата клиника. Всяка година провеждаме основни и тематични курсове, организирани по отделни органи. Усъвършенстват се и се сертифицират специалисти от цялата страна във всички направления на конвенционалната и интервенционална абдоминалната ехография и гастроинтестинална ендоскопия за извършване на инвазивни диагностично-терапевтични процедури с различна сложност. Обучението се провежда и на български, и на анлийски език.

- Изреждате дълъг списък със сериозни неща, а като че ли за вас не се чува много. От скромност ли е, или има друго обяснение?

- Ние никога не сме се рекламирали за разлика от някои частни болници, които в последните години заливат медиите с „постиженията си” и твърдят, че едва ли не само те познават медицината. Този дисбаланс е нелеп и не е добър за държавата. Нашата сила са знанията и уменията ни, квалитетната медицинска грижа, която даваме на пациентите, а не умението ни да управляваме пари или да си плащаме на медиите да ни рекламират. Не може само едни и същи „светила” да се пъчат от страниците на вестниците и списанията само защото частните болници имат пари. Време е някой да ги укроти, да внесе ред, да се създаде 

лекарска организация, която да регулира тези аномалии

Трябва да сме по-скромни. В крайна сметка пациентите няма да ни оценяват по снимките във вестниците. Обидно е, когато лекарите виждат по медиите измислени личности, хора, които дори не стъпват на научните форуми и срещите на гилдията. Провеждаме симпозиуми, конгреси – тях ги няма. А когато се появят, не могат да кажат повече от 10 изречения в присъствието на водещите специалисти. В същото време ги виждаме да се снимат с хубавите си дрехи, с луксозните си коли по разни курорти. Това в цивилизованите държави се санкционира от лекарската гилдия. Лекарят трябва да бъде скромен. В момента, в който е облякъл бялата престилка, той трябва да се отдаде на пациента, а не да мисли за реклама, за визията си и да обгрижва егото си.

- Да разбирам ли, че лекарите от университетските болници страдат от звездеенето на колегите си от частните, които имат средства да рекламират специалистите си?

- Обидно им е. Понякога се получават наистина нелепи ситуации. Трябва да има някаква обективна професионална оценка и адекватно публично присъствие. Защото пациентът може да оцени специалиста само донякъде – по неговото поведение, отношение и знанията му. Но той не може да оцени нестандартните решения и схеми на лечение. 

Интервю на Лиляна Филипова

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Гастроентерология частни болници светила 60-годишнина

Коментари

Бяхме на преглед при професора със жена ми страхотен лекар и човек. Този човек е истински професионалист приказката че луд умора няма се отнася за този лекар.БЛАГОДАРЯ ТИ ДОКТОРЕ .България в момента се нуждае от такива хора като теб.РЕСПЕКТи УВАЖЕНИЯ ПРЕД ТЕБ И ТВОЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. моля споделяйте за да разберат повече хора за този професор.

Ади де, или колегите от ЕТИЧНАТА комиси на БЛС са само проформа?!