Публикация

Наднормено тегло при деца на разведени родители

Децата са изправени пред редица предизвикателства, когато родителите им се развеждат, като много често резултат от развода включва и прекомерно покачване на теглото, сочи ново проучване.


Както знаем покачването на теглото е един от основните рискови фактори за артериалната Хипертония. Момчетата са особено предразположени към наднормено тегло в резултат на развод, според проучване на 3000 ученици проведено в Норвегия. Изследователите открили, че при разведени родители момчетата с наднормено тегло и затлъстяване били 63% повече, отколкото момчетата, чиито родители били заедно. Тези момчета имали и 104% по-голяма вероятност от абдоминално затлъстяване.


"Знаейки кои фактори са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването при децата е от решаващо значение да се вземат всички възможни мерки те да се продотвратят", заяви ръководителят на изследването Ана Бйол от Норвежкия институт по обществено здраве в Осло. 
Учените съобщават, че са открили връзка между развода и наддаването на тегло при децата, но не могат да кажат каква е причината. Те не са отчитали колко време родителите са били разведни, както и диети и физически упражнения.

Разводът и затлъстяването в детската възраст са все по-често срещани в развитите страни. В Съединените щати, затлъстяването се е удвоило при децата и е нарастнало четирикратно при тийнейджърите в последните 30 години, според Американския център за контрол и превенция на заболяванията. Децата, които са с наднормено тегло са по-висок риск от сериозни здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания като пораснат.

Според експертите има редица възможни причини, поради които децата в разведени семейства могат да увеличават своето тегло. 

"Разведените семейства под влияние на стреса понякога се обръщат към неадаптивни поведения за справяне му, като емоционалното хранене или намалената физическа активност," казва Сара Риверо-Конил, детски психолог в болница в Маями, която не е участвала в изследването.

Самотните родители често нямат време да приготвят домашна питателна храна. "Някои могат да прибягнат до нездравословни храни и полуфабрикати, защото те се приготвят много по-бързо и по-лесно" казва тя.

"Или родител, който вижда децата си само през уикенда има голям риск желаейки да им угажда във всичко да ги храни и с нездравословна храна“ продължава тя.
Момчетата могат да бъдат подложени на изключителен натиск, тъй като те се опитват да поеме ролята на "мъжа в къщата" – това се вижда особено често в случаите в които правата за отглеждане са присъдени на майката" казва Риверо-Конил.

Изключително важно след развода е да се поддържа здравословна околна среда за децата, включително диета и редовни физически упражнения, продължава Риверо-Конил.

Също така, ако се хранят заедно, децата ви ще имат много по-малка вероятност да страдат от затлъстяване, казва тя. "Отделете по 30 минути, за да закусвате или вечеряте с децата си, за да им покажете какво е здравословно хранене" добавя тя.

Д-р Дейвид Кац, директор на Изследователския център за превенция на Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът смята, че рискът от увеличаване на теглото след развод е още едно парче от епидемията на повсеместно затлъстяване.

"За по-голямата част от хората, които живеят в съвременния свят - възрастни и деца, напълняването е изключително лесно а е неимоверно трудно да останеш слаб", казва Кац.
Разводът може да е причина за наддаването на тегло още по-лесно, особено при момчетата, казва той. "Разводът може да намали значително вниманието от страна на родителите", казва Кац. "Това може да доведе то тежък стрес. Това може да доведе до финансови затруднения, като по този начин да измести вниманието от здравословното хранене. Развода може да е свързан и с емоционалното хранене от засегнатите възрастни и деца. Това са само няколко вероятни механизма."
"От огромна важност за справянето с пандемията затлъстяване е да се обърне внимание на семействата да се хранят добре и да повишат физическата си активност." добавя той.
За изследването, публикувано онлайн на 4 юни в BMJ Open, екипа на Бйол представя данни за момчета и момичета от 127 училища в цяла Норвегия. Тези 8- и 9-годишни деца са били част от изследването Norwegian Child Growth Study. Изследователите открили, че 19 процента от децата са с наднормено тегло или затлъстяване и приблизително 9% са абдоминално затлъстяване.

Като цяло, децата на разведените родители са били с 54% по-високо наднормено тегло или затлъстяване, и 89% с абдоминално затлъстяване в сравнение с децата, чиито родители живеели заедно, показало проучването. Разликата е особено видна при момчетата. Подобен модел на теглото се наблюдава и за момичета на разведени родители, но според учените това не е статистически значимо.

Коментари