Публикация

12 неща, които всяка жена трябва да знае за вътрематочните спирали

Вътрематочните спирали са дълготрайни, обратими контрацептивни средства с изключително висока ефективност. Въпреки това, много често те биват пренебрегвани от жените, основно заради по-високата първоначална инвестиция, която се налага да направят в сравнение с другите контрацептивни средства.


Дали обаче в дългосрочен план спиралите не са най-изгодното решение? Подходящи ли са за всеки? Ето някои основни факти за спиралите, които всяка жена трябва да знае преди да направи избор за контрацептивно средство.

1. Има различни видове спирали. Всички вътрематочни спирали представляват малки, Т-образни устройства, които се поставят през маточната шийка в матката на жената от специалист гинеколог. Съществуват много на брой разновидности и марки спирали, всички с различни ефекти. Една част са хормонални – те отделят хормона прогестин, който потиска овулацията и така предотвратява зачеването. Нехормоналните средства притежават медна нишка , която предизвиква промяна в химичната среда на матката и така убива сперматозоидите. Сред тях са и спиралите с благородни метали, които се отличават със значително по-голяма устойчивост и малко нежелани ефекти.

2. Спиралата е едно от най-ефективните контрацептивни средства. Това се дължи до голяма степен на факта, че възможността за неправилна употреба е напълно елиминирана. Няма опасност от пропускане на прием, както е при таблетките, няма как да забравите да си я набавите, а освен това не трябва да се чака дълго време, за да се прояви контрацептивният ефект. Медните спирали могат да се използват и като средство за спешна контрацепция, ако се поставят до5 дни след секс без предпазни средства.

3. Спиралите НЕ предпазват от болести предавани по полов път. Ако нямате постоянен сексуален партньор, или пък ако той има нелекувана полово предавана инфекция, е необходимо да използвате презерватив, независимо дали използвате вътрематочна спирала или друг контрацептив.

4. Спиралите изискват по-голяма първоначална инвестиция. Стойността на спиралата, заедно с поставянето й, значително надвишава тази на другите контрацептивни средства. Тази инвестиция, обаче е еднократна, а контрацептивното действие, в зависимост от типа спирала може да продължи до 10 години, особено когато става дума за спирали със златно покритие.

5. Спиралите вече се препоръчват за употреба и при подрастващи. През септември тази година Американската Педиатрична Асоциация публикува следното изявление „Дълготрайните обратими контрацептивни средства, включително вътрематочните спирали трябва да се разглеждат като първостепенен избор за контрацепция при юноши“. Този контрацептивен метод елиминира риска от неправилна употреба, и тъй като повечето тийнейджъри нямат намерение да забременеят в рамките на следващите 10 години, той се явява и икономически изгоден.

6. Спиралите не предизвикват аборт. Някои консервативни организации отричат използването на вътрематочни спирали, защото според тях тези устройства действат предизвиквайки аборт. Това разбира се не е вярно. Спиралите упражняват своето действие не позволявайки на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката, като или ги убиват, или правят цервикалния секрет твърде гъст, за да може да премине сперматозоидът.

7. Менструацията ви може да намалее. В зависимост от вида на вътрематочната спирала, след поставянето й менструацията може да намалее или да изчезне за определен период. Това се отнася основно за хормоналните спирали. Ако липсата на менструация ще ви обезпокои поради съмнение за евентуална бременност, е по-добре да се насочите към спирала без хормонално действие.

8. А може и да се засили. След поставяне на спирала може да се появи извънменструално кървене, както и засилена менструация. Хормоналните спирали намаляват обема на кървенето, медните до засилват, спиралите с благороден метал имат неутрален ефект.

" За всеки нов метод за контрацепция, аз насърчавам пациентите да дадат на тялото си между три и шест месеца за адаптация“ съветва д-р Черил Частейн от Центъра за Женско Здраве „South Wind“ в Уичита, Канзас. „Засиленото менструално кървене и спазми асоциирани със спиралите, най-често отшумяват след този период.“

9. Поставянето може да е дискомфортно. Според повечето гинеколози степента на дискомфорт, по време на поставянето на спиралата варира в зависимост от индивидуалната толерантност и очакванията на пациентката, както и зависи от уменията на специалиста, който извършва манипулацията.

"Трябва да планирате някой да ви придружи до вкъщи след процедурата, може да използвате болкоуспокояващи тъй като е възможно да имате спазми в продължение на няколко дни. Ако имате кървене или други симптоми, особено силна болка, повръщане, или повишена температура, трябва да се свържете с вашия лекар“ съветват специалистите.

10. Не е опасно, ако премахнете спиралата след препоръчителния период. Повечето производители указват периоди за премахване на спиралата, които варират между 3 и 10 години. Ако не премахнете спиралата в този период тя няма да ви навреди, но ще се увеличи риска от нежелана бременност, особено при използване на хормонална спирала.Това с особена сила важи за спиралите с благороден метал /злато/, където корозията е практически липсваща.

11. Спиралите нямат дългосрочен ефект върху фертилитета. На практика възможността за зачеване се възвръща автоматично с премахването на спиралата.

12. Спиралите са съвместими с кърменето. Спиралите са особено препоръчителни за кърмещи жени, не само заради надеждността и дълготрайния си ефект, но и защото не оказват влияние върху количеството и качеството на кърмата.

" }-->

Коментари