Публикация

6 съвета при зъбни проблеми

Зъбни болки. Счупен зъб . Счупена челюст. Прехапана устна/език. Нещо между зъбите. Избит зъб.


6 съвета при зъбни проблеми
1. Зъбни болки

При поява на зъбна болка обърнете внимание на детайлите:

* кога се е появила
* може ли да определите кой зъб точно ви боли
* повлиява ли се от топло или студено
* засилва ли се в различни часове на денонощието
* какъв е характера й – равна, пулсираща, засилваща се
* дали се влияе от обезболяващи

Тази информация е важна и ще помогне на зъболекаря ви да постави точна диагноза и да ви назначи подходящо лечение. Никога не поставяйте аспирин или друго обезболяващо върху венеца или в кариозна кухина на зъб. Апиринът води до изгаряне на венеца. Също така не използвайте силен алкохол (>40%), както и йодна тинктура. Изплакнете устата с хладка вода и се опитайте да минете с конец около зъба, ако там се е задържал хранителен остатък, ще го премахнете. Не използвайте клечки за зъби, за да почиствате дълбоко под венеца. Клечките се чупят и част може да остане във венечния джоб или между зъбите. Често дребни кости от риба засядат между зъбите или се забиват във венеца предизвиквайки малък венечен абсцес. Ако въпреки грижите си зъбът продължава да ви боли, то обърнете се към зъболекар възможно най-бързо. Засилващата се болка е признак на сериозен проблем, както и рязко преминалата болка.

2. Счупен зъб

Зъбът може да се счупи при травма, вследствие на силен фронтален удар или на удар идващ отдолу, който може да накара зъбите да се ударят силно един в друг. Ако става дума за живи зъби, то е важно веднага да се обърнете към зъболекар. Ако се е отчупило парче, то отчупеното парче не е нужно, а вие трябва да се обърнете към зъболекар до няколко часа. При травма, когато няма счупване на зъб, но чувствате че някой от тях се клати повече или изпитвате болка, също потърсете зъболекар до дни. Трябва да се установи дали той е жив и дали има нужда от шиниране към съседните зъби. Ако зъбът е мъртъв доста по-трудно ще разберете че се е счупил, но дори и при минимално съмнение се обърнете към зъболекар.

3. Счупена челюст

Лицевите кости са много крехки и дори слаб удар в точно определени места по лицето може да доведе до фрактура. Ако сте претърпяли трвма или удар в областта на лицето и усещате силна болка както и оток сложете студен компрес на мястото и веднага се обърнете към зъболекар или лицево-челюстен хирург. Някои фрактури, особено тези засягащи горната челюст, която е част от черепа, могат да бъдат много опасни и да доведат до проблеми със зрението и мозъка.

4. Прехапана устна/език

Много често децата при игра си прехапват леко устните или езика, това може да се случи и при травма. Устната може да се сцепи и при фронтален удар. Ако нараняването е повърхностно сложете студен компрес или парче лед. При по-дълбока рана или при сцепване на устната над 5 мм. посетете спешното отделени на най-близката болница, тъй като се налага да се сложат няколко шева.

5. Нещо между зъбите

Често между зъбите се задържат различни остатъци. Те могат да бъдат кости от риба, влакна от месо, парченца от ядки или сухари. Опитайте се да ги отстраните с конец за зъби, но не и с клечка. Ако въпреки това не успеете нито с конец, нито с четка за зъби, обърнете се към зъболекар. Оставането им там може да причини силно възпаление на венеца, което е болезнено и отминава до няколко дни след отстраняване на причината.

6. Избит зъб

Ако е изцяло избит преден зъб, то сложете го в мокра марля или салфетка и потърсете зъболекар до 30 мин. Зъбът може да бъде реплантиран и да се възстанови. Не пипайте корена на зъба с пръсти, нито го „почиствайте“, нито остранявайте останалите тъкани по него. Ако можете върнете зъба в алвеолата „на мястото му“. Ако това невъзможно го съхранете в мокра марля или в чаша с прясно мляко и спешно посетете зъболекар.

http://www.smilesart.com/

Коментари

Ина  Димитрова
17 дек 2014 11:48

А как да различим кога болката е от зъба и кога от венеца? Понякога леко пулсира нещо там, но е трудно да се определи.