Публикация

Д-р Надежда Стивасарска: И жената, и мъжът трябва да пият фолиева киселина 3 месеца преди зачеването

В комбинация с витамин D, Е и омега 3 мастни киселини е изключително полезна за бъдещата майка, твърди гинеколожката от МЦ "Феникс"

 

- Д-р Стивасарска, имат ли достатъчно информация бъдещите майки за връзката между тяхното състояние и здравето на бебето?

- Много от младите жени, които планират бременност, са информирани и добре запознати с грижата за организма си, която трябва да започне, за да се износи здраво бебе. Тази грижа какво включва – първо, здравословен начин на живот, спортно неактивен, да се изоставят вредните навици като тютюнопушене и алкохол. Подготовката с фолиева киселина започва поне три месеца преди забременяването. Даже често препоръчвам да дойдат на консултация и двамата партньори, за мъжа също е добре да приема фолиева киселина в този период. Това повлиява много добре оплодителната способност.

 

- Идват преди зачеването и двамата партньори?
- Двамата все още рядко, но жените все по-често – наблюдавам го специално сред моите пациентки, които още не са забременели, но планират майчинство. Те знаят, че е необходимо да се консултират предварително, и така заедно създаваме всички условия за едно добро начало. От майката се очаква не само да износи здраво бебе, а самата тя да се чувства добре и да няма някакви поражения след бременността, което много често се е случвало в миналото - разрушени зъби, проблеми с костите и т.н. И специалните препарати на пазара са насочени основно към организма на майката. Такъв много успешен продукт е Огестан, който аз изключително харесвам. Мисля, че формулата му е успешна и балансирана, за да покрие нуждите на майката. Съставките на препарата са пет. 

 

Витамин D е особено важен, за да намали риска от хипертония в късната бременност, 

 

а също и да предпази от диабет втори тип. Витамин D също подпомага задръжката на калция и предпазва зъбите. Фолиевата киселина е нужна още преди забременяването, за да се насити организмът на майката и да участва във формиране на невралната тръба, от която пък се формират гръбначният стълб и гръбначният мозък на ембриона. Целта е да се предотвратят дефекти, най-често спина бифида - много тежко заболяване, което води до инвалидизация и кратък живот.

 

 

 

 - Какъв е препоръчителният период, в който да се приема препаратът, след като се установи бременността?
- Поне 12 седмици, но ние напоследък съветваме по време на цялата бременност и в периода на кърмене да се взема фолиевата киселина. Първите 12 седмици тя е необходима за бебето, след това - за организма на майката. Много важно е щитовидната жлеза на бременната жена да функционира правилно и затова в препарата е добавен йод, който регулира функцията й. Защото при понижена функция не може да се стигне до бременност, не може да се износи плодът.

- Какво отговаряте, ако бременната пита не може ли необходимото да се набави с храната?
- Отговарям, че хранителният режим е важен, но не е достатъчен в случая поради повишените нужди на организма. Йодът примерно може да бъде набавен чрез минералната вода, а също и от хранителни продукти като карантия, ядки, но това не е достатъчно. Затова добавяме необходимото чрез специалните препарати.

- Как да се храни бременната?
- Най-добрият начин е по-често да се храни и с по-малки порции. Специално настоявам да се намалят сладките неща, бялото брашно, а газираните напитки абсолютно да бъдат изключени. Защото някои от бременните си позволяват да качат много килограми, което не се отразява добре нито на бременността, нито на организма на майката. Препоръчвам основно млечни продукти, риба, особено по-мазните видове риба.

- Как да избират жените специалните препарати? 

- Желателно е да се посъветват със своя гинеколог, да не си избират сами витамини от аптеката, защото поливитаминните препарати са подходящи, но, да речем, преди забременяване. За самата бременност не всички са добри. Примерно витамин А, който е много важен по принцип, през първите седмици не е желателно да се употребява, крие своите рискове. Допитването до лекар по отношение на дозата също има значение. Да не се взима произволно. 

Тези препарати подпомагат и предотвратяването на следродилна депресия, 

която в болниците наблюдаваме нерядко. Затова именно препоръчваме през цялата бременност и в периода на кърмене да се приемат специалните препарати. 


- Защо се появява следродилната депресия?

- Зависи много от подготовката на бременната и нейната връзка с наблюдаващия я гинеколог според мен. Защото има психологически момент, който жените трябва да преодолеят. Много важна е ролята на женските консултации и най-вече на акушерката, която обучава. Жените изпадат в депресия, защото са неподготвени теоретически, но най-вече практически какво да правят, като се върнат с бебето вкъщи. И се съчетават нещата – умора, недоспиване, постоянна тревога за детето. 

 

Интервю на Галя Спасова

Коментари

Това е впечатляващо. Не бях чувала, че и бъдещия татко трябва да пие фолиева киселина...А наистина все по-често се говори, че е хубаво фолиевата киселина да е комбинирана с витамин D и с омега 3 мастни киселини. Една приятелка наскоро роди и знам, че специално издирваше комбинирания вариант - някаква комбинация с 5 елемента...