Публикация

Д-р Татяна Николова, вирусолог: Антибиотиците не помагат при грип

Антибиотиците не помагат при грип


Не посягайте към антибиотиците при първите признаци на грип, съветва вирусологът д-р Татяна Николова. Важно е да се знае, че антибиотиците не лекуват вируса, а усложненията, които настъпват от него, като атипични пневмонии, бронхити и трахиобронхити. Най-ефективното и щадящо организма лечение при доказване на грип е противовирусна терапия, която трябва да се приложи в първите дни от заболяването. Затова от лаборатория „ЛИНА” предлагат бърз тест за откриване на грип от тип А и тип B, резултатът от който излиза в рамките на деня. Лекарите съветват тестът да се направи още при първите признаци на заболяването - висока температура, болки в мускулите и суха кашлица.

„Трябва да знаем от кой грипен антиген сме заразени, защото има противовирусна терапия, която е специфична и лекуващите лекари могат да се насочат правилно. Най-опасно е да се започне с антибиотици, особено при децата, които могат да страдат от друг вид вирус или остри респираторни заболявани (ОРЗ), които също не се повлияват от антибиотици”, обяснява д-р Николова. Според нея грипът е най-опасен при малките деца. Също и при пациенти над 60-годишна възраст с хронични заболявания на белите дробове, дихателни пътища или сърцето, които се обострят след прекарана грипна инфекция. Затова диагностицирането на точния тип грип помага да не се стига до усложнения.
Кога трябва да си направим тест за грип?
Доказването на вируса в първите 3 до 5 дни е най-сигурният начин за откриване на причинителя на заболяването. През последните години за изолиране на антигените на грипните вируси и на някои вируси на ОРЗ все по-разпространени стават бързите тестове, които позволяват лечението да започне навреме. Такъв е хроматографският имунен анализ за откриване на вирусни антигени на грип А и грип В. Тестът се извършва в централата на лаборатория „ЛИНА” в бл. 75, в к-с „Зорница”. От пациента се взема носен секрет и назофарингиален секрет. Резултатите излизат за няколко часа и могат да бъдат проверение на уеб сайта на лабораторията www.lina-bg.com. Цената на изследването е 15 лева, като към нея трябва да се прибавят и 2 лева такса за манипулация.http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81

От лабораторията информират своите пациенти, че до края на месец февруари 2015 година могат да си направят изследване с 10% отстъпка. Единственото необходимо е да представят талона, който се намира на последната страница на вестника на лабораторията. Вестникът се разпространява във всички филиали на лабораторията в Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец.

Коментари

г-жо Димитрова, Ние сме лаборатория правим изследвания,тоест показваме(доказваме) моментното състояние на пациента, от там нататък решенията се взимат от лекуващия лекар!!!

Ина  Димитрова
18 дек 2014 10:43

не помагат срещу грипа, но помагат срещу усложненията от него! Когато се казва една истина, нека бъде цялата, а не половината! Златното правило, което съм научила от един добър педиатър, е - ако след 2-3-ия ден състоянието на болния не започне да се подобрява, ако се появи кашлица, хрипове, може да се мисли за антибиотик.