Публикация

Отпуснете се и не пазете диета по Коледа! Ще събудите заспалия метаболизъм

По празниците не винаги напълняваме толкова много. Първият ефект, след като се претеглим, обикновено е стресиращ, но това са течности и храна, които до 2-3 дни се изхвърлят.


Всички знаем, че има рискове от преяждане и препиване на празничните трапези по Коледа, много се е говорило и какви са неприятните последици от това. Но смятам, че твърде малко се коментира другата гледна точка,че Коледа да е времето, когато човек може хапнем от всичко, да се отпусне в обкръжението на близките си. Просто не бива да прекалява, каза д-р Александрова, ендокринолог в МБАЛ „Медлайн” в Пловдив.

Тя посочи, че в последно време много млади, както и хора на средна възраст, непрекъснато се подлагат на диети. Сега май е по-модерно да спазваш редуциращ хранителен режим, отколкото да прекаляваш, добави тя. Но ако човек непрекъснато се ограничава и пресмята калориите, които консумира, приспива метаболизма на своя организъм. Основната обмяна на веществата спада и той харчи по-малко енергия. Това също води до натрупване на излишни килограми, защото тялото „се запасява” с мазнинки.

Затова при спазването на диета, задължително трябва да има отпускащи дни, в които човек да си набавя от всички необходими съставки и особено от онези вещества, които са в дефицит от непрекъснатото ограничаване. Освен това дните без диети и ограничения влияят много положително и на психиката. Ето защо коледните празници са времето, когато не бива да се говори за вредата от това да си хапнем повече, а да видим и хубавата страна.

На Коледа можем да си позволим всичко, но с уговорката, че на следващата сутрин ще станем, ще отидем на църква. След това ще направим 3-часова разходка в заснежената борова гора, ще поплуваме в басейна или ще потичаме. Пък после съвсем спокойно можем да си хапнем и повечко от баклавата. Така ще бъдем по-дълго време със семейството си и няма да имаме угризения, че сме прекалили с яденето и пиенето, защото сме направили почивката си балансирана.

„А и по празниците не винаги напълняваме толкова много. Първият ефект, след като се претеглим, обикновено е стресиращ, но това са течности и храна, които до 2-3 дни се изхвърлят”, отбеляза д-р Александрова.

Някои хора вероятно наистина ще прекаляват, макар да знаят, че имат камък в жлъчката, посочи тя. И отправи предупреждение към тях, ако им се появят болки, в никакъв случай да не отлагат посещението при доктора, защото положението може да е сериозно и да се усложни.

Препиването е по-опасно от преяждането и при проблеми задължително трябва да се търси лекар. Но алкохолът в малки и умерени количества по никакъв начин не бива да се забранява по празниците. Д-р Александрова цитира свои пациенти, които често се шегуват, че само пиенето от мъка уврежда организма. Когато е от радост, то не е чак толкова опасно.

Така че на Коледа най-важно е доброто настроение, нека празникът е времето, когато човек ще зарадва баба си, като опита гозбите й и вдигне наздравица с най-близките хора.  

Коментари