Публикация

Отивате на ски? Задължително със слънцезащитни очила

Независимо, че е зимен сезон по-слабите слънчеви лъчи също крият риск за зрението ни


Независимо, че е зимен сезон и навън температурите достигат стойности под нулата, по-слабите слънчеви лъчи също крият риск за зрението ни. Доказано е, че степента на отразяване на слънчевата светлина от снежната покривка е три пъти по-голяма сравнена с тази при морския пясък. В този смисъл, човешкото око може да бъде по-силно засегнато докато караме ски, отколкото ако сме на плажа.

Част от ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB, UVC), които са невидими за човешкото око се филтрират от озоновия слой, но с неговото изтъняване все повече се увеличава интензитетът на това излъчване. Поради това, че UV-светлината нараства пропорционално на надморската височина, заболяването се наблюдава във високопланинските местности независимо от сезонността.

Очите, пострадали от снежна слепота, са всъщност пострадали от слънчево изгаряне. Наблюдаваните симптоми се изразяват в зачервяване, оток, сълзене, парене, свръхчувствителност на светлина. Не е изключено силно главоболие както и поражения на кожата на клепачите и лицето.

Ето защо най-добрата защита на очите от вредните ултравиолетови лъчи е носенето на слънчеви очила. Изборът им трябва да е внимателен, за да бъде ефективността им оптимална. Освен с модните тенденции, трябва да се съобразяваме с качеството и предлаганата UV-защита. В планината трябва да се носят специални слънчеви очила, които са с над 90% оцветяване на стъклото и по тази причина изглеждат тъмни. Помагат и специални покрития като поларизацията, която е особено подходяща за висока надморска височина, както и антирефлексното покритие, което намалява отблясъците и дразненето от заслепяването. Комбинацията от трите покрития създава най-добра защита и комфорт на очите в планински условия.

Коментари