Публикация

"​Доверието е безценно условие за успешно ин витро" д-р Ралица Сенкова пред семейния портал "Мама, татко и аз"

Д-р Сенкова отговаря на въпросите на "Мама, татко и аз". Виена Ин Витро Център предостави 2 безплатни процедури в рамките на кампанията "Любовта е действие" на ИнвитроБГ


Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Според Вас важно ли е провеждането на кампания като „Любовта е действие“?

Д-р Сенкова Ние всички носим любовта в сърцата си и тази кампания е един от начините да я изразим – като помогнем чрез възможностите и действията си на нуждаещите се. Наближават прекрасни коледни празници, по време на които си подаряваме по нещо, нещо с любов. Нека участието на всички нас от репродуктивните клиники в кампанията „Любовта е действие“ бъде нашия подарък с най-добри пожелелания за сбъдване на мечти.

МТА: Наблюдава ли се увеличаване на броя на хората, страдащи от стерилитет в България?

Д-р Сенкова: Статистически погледнато, все повече двойки срещат проблеми в постигането на бременност. Това може да се дължи на много различни фактори, съпътстващи съвременния начин на живот, както и на факта, че хората днес са добре информирани и търсят помощ от репродуктивен специалист, когато бременност не настъпва след определен период от време.

Стремежът към професионално развитие, финансова независимост и намиране на подходящ партньор често отлага плановете за бременност с години, което ни сблъсква все по-често в клиничната практика с жени над 40 г., където проблемите са по-чести и постигането на бременност - по-трудно.

Високият процент възпалителни заболявания, ендометриозата, мъжкият фактор, вредни навици като тютюнопушене, прекомерен прием на алкохол, злоупотреба с определени медикаменти, лошият двигателен и хранителен режим са също предпоставки за увеличение на репродуктивните проблеми.

МТА: Какви са стъпките, през които трябва да премине една двойка за диагностициране на стерилитета?

Д-р Сенкова: Първа и най-важна стъпка е осъзнаването на съществуващия репродуктивен проблем и търсенето на специализирана консултация. След подробен разговор с репродуктивен специалист и преглед на наличната документация се съставя индивидуален диагностичен план, съобразен с конкретния случай.

Преминава се към извършването на определени изследвания за установяване на причината за стерилитета – хормонални изследвания, оценка на яйчниковия резерв, отхвърляне или откриване на патологични формации в органите на малкия таз, тестове за проходимост на маточните тръби, тестове за овулация, спермални анализи, урологични изследвания при мъжа. Понякога може да се наложи извършването на оперативни интервенции с цел диагностика и лечение.

Много важен момент е на всеки етап от диагностичния план двойката да получава разбираема информация относно какво предстои, с каква цел се извършва, какви са разултатите и какво следва. Безценно условие за успешното протичане на всички тези процеси е създаването на връзка на доверие.

МТА: Кога се налага прилагането на вътрематочна инсеминация?

Д-р Сенкова: Вътрематочната инсеминация представлява въвеждането на обработен семенен материал с помощта на специален катетър в кухината на матката в периода на овулация при наличие на проходими маточни тръби.

Докато в миналото този метод се е прилагал основно в случаите с физиологични и психологични дисфункции като ретроградна еякулация, вагинизъм, хипоспадия и импотентност, понастоящем индикациите са по-разширени. Въвеждането на посткоиталните тестове, откриването на антиспермални антитела поставят цервикалния и имунологичен субфертилитет сред индикациите за вътрематочна инсеминация.

Техническите възможности за обработка на семенния материал позволяват приложението на метода при някои случаи на мъжки субфертилитет (при липса на сериозни отклонения в спермалните показатели). В случаите на „неизяснен стерилитет“ може да се приложи като емпирично лечение.

МТА: Интересуват ли се хората от пренатална диагностика? Запознати ли са с това какви изследвания е необходимо да се правят?

Д-р Сенкова: Технологичният напредък, разчитането на целия човешки геном и новостите в генетичните изследвания разкриват нови диагностични и терапевтични възможности в медицината, вкл. в областта на феталната медицина.

Стремежът на хората към създаване и отглеждане на здраво потомство, по-добрата им информираност водят към търсене на възможности за ранна и ефективна пренатална диагностика. За пренатална диагностика се говори много – в лекарските кабинети, женските консултации, между самите пациенти, по медиите. Усъвършенстването на ултразвуковата техника и познания, въвеждането на различни генетични тестове, високата квалифицираност на медицинските специалисти позволяват това да се случи.

Вижте пълното интервю 

Коментари