Публикация

Аз имам болки всеки ден. Това ме промени. Направи ме безчувствен човек, лош човек...(I част)

Какво представлява болката, какво е нейното значение за моето здраве, какво я предизвиква, как реагира моето тяло на болка?


"Аз имам болки всеки ден. Това ме промени. Направи ме безчувствен човек, лош човек. И съм сам.“

„Д-р Хаус“, Американски сериал 2004 - 2012г.

Думите на този популярен телевизионен герой могат да бъдат казани от много хора по целия свят. Хора, които изпитват ежедневно силна болка, които не могат да водят нормален начин на живот, които "умират" от болка и искат болката да спре.

За да се справим с болката, трябва да я познаваме 

От къде идва, какво я причинява, какво ни причинява на нас, как да си "преведем" думите и, можем ли да се справим с нея, кой може да ни помогне.

Всеки от нас познава физическата болка. Болката е обективен факт, субективно усещан и оценяван от всеки човек. Различни причини предизвикват болка в човешкия организъм. От различни фактори зависи нейната сила, характер, продължителност, възможност за повлияване с лекарствени средства - от физиологичното състояние в момента на болка, от емоционалното състояние, от възрастта, от прага на субективно възприятие, различен за всяко човешко същество, от влиянието на заобикалящата среда и свързаните с нея артефакти…

Болката има изключително важно физиологично значение 

Тя е категоричен симптом за организма за настъпващи промени, нарушаващи неговата цялост, функции и адаптационни възможности. Това позволява патологичният процес да бъде локализира и лекуван. Чрез нея се цели отхвърляне на всичко, което застрашава жизнения процес и би нарушило равновесието между организма и заобикалящата го среда, т.е. болката играе и защитна функция. Например, докосването с ръка на горещ предмет поражда чувство на болка. Това рефлекторно води до отдръпване на ръката от горещия предмет. Така се предотвратява трайното увреждане на тъканите от високата температура.

Силната или продължителна болка, особено тази, която изхожда от вътрешните органи може да бъде придружена от други оплаквания като гадене, повръщане, промени в кръвното налягане и др.

Какво е болка

Колкото и парадоксално да звучи, болката е жизнено необходима за всяко човешко същество. Независимо от категоричността на възприемане и реакция на човешкия организъм, и от важността на болката за съществуването на самия живот, да се даде определение на понятието е трудно.

Ще използваме определението за болка на Световната Асоциация за изучаване на болката (The International Association for the Study of Pain/IASP), http://www.who.int/medicines/areas/quality_safety/guide_on_pain/en:

Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с действителна или потенциална увреда на тъкани, или с усещане за такава.

Как се възприема болката

Възприемането на болката и оценяването на нейната сила зависи не само от причините, довели до появата на усещане за болка, но и от моментното психологическо и емоционално състояние на човека. Един и същи индивид може да възприеме еднаква по сила болка по различен начин, в зависимост от наличието на умора, стрес, позитивна или негативна психологическа настройка и други фактори от заобикалящата го среда.

Как човешкият организъм получава информация за дразнители, предизвикващи болка

По цялото човешки тяло – кожа, лигавици, стави, мускули и сухожилия, кръвоносни съдове, вътрешни органи – са разпръснати рецептори за болка. Те улавят дразненията, които предизвикват болка, превръщат ги в импулси и чрез сложна система от хиляди нервни влакна отвеждат тези импулси с огромна скорост до гръбначния мозък и впоследствие до центъра на болката в главния мозък. Получената информация се „дообработва“ в мозъка, който „изпраща“ сигнали обратно. Крайният резултат от тази сложна система е реакцията на организма при болка.

  

Какви могат да бъдат причините, които водят до възбуждане на рецепторите за болка

Рецепторите за болка се възбуждат под влиянието на различни механични (пробождане, срязване, удар), термични (висока t > 45°C или ниска t < 10°C), химични вещества с увреждащ характер, възпалителни процеси и много други.

Болката съпътства човек през целия му живот. От древността до наши дни човечеството полага усилия да се справи с болката. Преди стотици години основна роля са имали билкари, шамани, „вещици“, лечители, знахари, Църквата. В наше време разчитаме на постиженията на съвременната наука. За да можем да се справим с болката, трябва навреме да открием причините, да започнем лечение, да спазваме назначените ни схеми.

Източници:

  • 1.Доц.Л.Митова,доц.А.Логофетов - Физиология на човека, 2006
  • 2.Annals of Oncology 23 – Managemen of cancerpain: ESMO Clinical Practice Guidelines, 2012
  • 3.Bg.wikipedia.org
  • 4.Zdrave.bg
Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика обезболяване палиативни грижи болка pain остра болка хроничн рак дископатия главоболие невр болезнен аналгезия

Коментари

Ина  Димитрова
5 яну 2015 13:39

Лекарите в България често неглижират болката като симптом. Била съм свидетел нееднократно, когато обвиняват пациента, че едва ли не проявява каприз, като не търпи! Има и някои болезнени манипулации, за които на Запад рутинно се прави обезболяване, но у нас - не!