Публикация

Дихателен тест за Helicobacter Pylori (Хеликобактер Пилори)

Диагностичен метод на първи избор във всички европейски държави.


ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА ГАСТРИТ И ЯЗВА НА СТОМАХА

Безпоки ли ви усещане за болка в стомаха, парене, гадене, тежест след нахранване , оригване. Главен виновник за тези оплаквания маже да бъде инфекция с Хеликобактер пилори причинител на гастрит и язва на стомаха . Названието на този причинител произлиза от думата пилор - указваща главното място на обитаване -пилорния отдел на стомаха и хелико, която дава характеристика на формата на бактерията-винтообразна, спираловидна . Откриването на Хеликобактер пилори станало революционно по няколко причини:

Първо било установено,че бактерията може да издържи в киселата среда на стомаха , което по- рано се считало за невъзможно.От момента, в който попадне в стомаха тя се премества и скрива в слузната течност която покрива стените му и защитава клетките. Освен това Хеликобактер пилори усилва секрецията на амоняк , който намалява стомашната киселинност.

Захваната един път за стомашната стена бактерията може да остане там с години.

Наличието на голям брой бактерии дължащо се на бързото им размножаване уврежда стомашната лигавица и води до хронично възпаление. Изтъняването на слизестата обвивка на стомаха или дванадесетопръстника способства за развитието на язва и повишава риска от развитие на рак.

Третата особеност на хеликобактер пилори се заключава в нейното унищожаване след прилагането на антбиотично лечение и лекарства регулиращи стомашната киселинност .

Съществуват много и различни начини за поставяне на диагноза:

1. Фекален тест: изследват се фекалии, като се търсят следи от Нр инфекция. Това е най-достъпния и лесен за приложение метод. При него с висока степен на точност може да се установи наличието на Нр инфекция.

2. Кръвен тест: .Чрез този метод се търсят специфични антитела, които сочат за наличие на Нр инфекцията.

3. Ендоскопски тест: по време на фиброгастроскопията се взема парче от лигавицата на гастро-интестинален тракт и се поставя в среда, съдържаща урея.

4. Дихателен тест: сред изброените методи това е най-точния метод за диагностика на Хеликобактер пилори. Той е диагностичен метод на първи избор във всички европейски държави.

За пациентите тестът e:

1. Изцяло неинвазивен - спестява неприятната процедура на гастроскопия

2. Изключително лесно изпълним

3. Безусловно точен за диагноза и контрол след лечение

Уреазен тест за хеликобактерпилори- методика : Тестът почива на факта че Бактерията Хеликобактер Пилори притежава уреазна активност т.е. разлага уреята до амоняк и въглеродин диоксид. По количеството отделен амоняк се съди за това дали има или няма наличие на инфекция Хеликобактер Пилори.

Тестът се състои от индикаторна тръбичка изработена от полиетилен с дължина 15 см. и диаметър 3 мм.Тръбичката е за еднократна употреба 2/3 от нея са изпълнени със тест субстанция. Предназначена е за неинвазивно изследване на уреазната активност на Хеликобактер пилори. Тя контролира съдържанието на амоняк във въздуха в концентрации 0,3 до 3,6 мг./куб.м. при температура от -4 до 45 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха от 30 до 98 %.

Същност на методиката:

С помощта на спринцовка за еднократна употреба се аспирира от устната кухина на пациента през тръбичката 25 мл. въздух при което се получава промяна в цвета на определен участък от тест веществото в тръбичката. Дължината на този участък се измерва в мм. След това пациентът изпива 0,5 грама карбамид( урея ) разтворена във вода. Точно след 3 минути отново се аспирират 25 мл. въздух от устната кухина на пациента и отново се получава промяна в цвета на определен участък от тест веществото в тръбичката.Разликата в дължината на двата участъка с променен цвят преди и след изпиването на карбамида (уреята). Не трябва да надвишава 2 мм. в противен случай резултата се счита за положителен.

МДЛ „ЛИНА” ИЗВЪРШВА ДИХАТЕЛЕН ТЕСТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ НА АДРЕС: БУРГАС КОМПЛЕКС „ЗОРНИЦА” БЛ.75

Коментари

Този иновативен тест е много удобен да се прави ако може и в кабинета на ОПЛ.