Дихателен тест за Helicobacter Pylori (Хеликобактер Пилори)
Медицинска  лаборатория "ЛИНА"
Медицинска лаборатория "ЛИНА"
Лаборатория
Дихателен тест за Helicobacter Pylori (Хеликобактер Пилори)

Дихателен тест за Helicobacter Pylori (Хеликобактер Пилори)

Диагностичен метод на първи избор във всички европейски държави.

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА ГАСТРИТ И ЯЗВА НА СТОМАХА

Безпоки ли ви усещане за болка в стомаха, парене, гадене, тежест след нахранване , оригване. Главен виновник за тези оплаквания маже да бъде инфекция с Хеликобактер пилори причинител на гастрит и язва на стомаха . Названието на този причинител произлиза от думата пилор - указваща главното място на обитаване -пилорния отдел на стомаха и хелико, която дава характеристика на формата на бактерията-винтообразна, спираловидна . Откриването на Хеликобактер пилори станало революционно по няколко причини:

Първо било установено,че бактерията може да издържи в киселата среда на стомаха , което по- рано се считало за невъзможно.От момента, в който попадне в стомаха тя се премества и скрива в слузната течност която покрива стените му и защитава клетките. Освен това Хеликобактер пилори усилва секрецията на амоняк , който намалява стомашната киселинност.

Захваната един път за стомашната стена бактерията може да остане там с години.

Наличието на голям брой бактерии дължащо се на бързото им размножаване уврежда стомашната лигавица и води до хронично възпаление. Изтъняването на слизестата обвивка на стомаха или дванадесетопръстника способства за развитието на язва и повишава риска от развитие на рак.

Третата особеност на хеликобактер пилори се заключава в нейното унищожаване след прилагането на антбиотично лечение и лекарства регулиращи стомашната киселинност .

Съществуват много и различни начини за поставяне на диагноза:

1. Фекален тест: изследват се фекалии, като се търсят следи от Нр инфекция. Това е най-достъпния и лесен за приложение метод. При него с висока степен на точност може да се установи наличието на Нр инфекция.

2. Кръвен тест: .Чрез този метод се търсят специфични антитела, които сочат за наличие на Нр инфекцията.

3. Ендоскопски тест: по време на фиброгастроскопията се взема парче от лигавицата на гастро-интестинален тракт и се поставя в среда, съдържаща урея.

4. Дихателен тест: сред изброените методи това е най-точния метод за диагностика на Хеликобактер пилори. Той е диагностичен метод на първи избор във всички европейски държави.

За пациентите тестът e:

1. Изцяло неинвазивен - спестява неприятната процедура на гастроскопия

2. Изключително лесно изпълним

3. Безусловно точен за диагноза и контрол след лечение

Уреазен тест за хеликобактерпилори- методика : Тестът почива на факта че Бактерията Хеликобактер Пилори притежава уреазна активност т.е. разлага уреята до амоняк и въглеродин диоксид. По количеството отделен амоняк се съди за това дали има или няма наличие на инфекция Хеликобактер Пилори.

Тестът се състои от индикаторна тръбичка изработена от полиетилен с дължина 15 см. и диаметър 3 мм.Тръбичката е за еднократна употреба 2/3 от нея са изпълнени със тест субстанция. Предназначена е за неинвазивно изследване на уреазната активност на Хеликобактер пилори. Тя контролира съдържанието на амоняк във въздуха в концентрации 0,3 до 3,6 мг./куб.м. при температура от -4 до 45 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха от 30 до 98 %.

Същност на методиката:

С помощта на спринцовка за еднократна употреба се аспирира от устната кухина на пациента през тръбичката 25 мл. въздух при което се получава промяна в цвета на определен участък от тест веществото в тръбичката. Дължината на този участък се измерва в мм. След това пациентът изпива 0,5 грама карбамид( урея ) разтворена във вода. Точно след 3 минути отново се аспирират 25 мл. въздух от устната кухина на пациента и отново се получава промяна в цвета на определен участък от тест веществото в тръбичката.Разликата в дължината на двата участъка с променен цвят преди и след изпиването на карбамида (уреята). Не трябва да надвишава 2 мм. в противен случай резултата се счита за положителен.

МДЛ „ЛИНА” ИЗВЪРШВА ДИХАТЕЛЕН ТЕСТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ НА АДРЕС: БУРГАС КОМПЛЕКС „ЗОРНИЦА” БЛ.75

Прикачени файлове

Мнения

Този иновативен тест е много удобен да се прави ако може и в кабинета на ОПЛ.