Публикация

Как да спрем грипа?

С грип могат да ни заразят не само видимо болни хора, които кашлят и кихат, но и такива, които нямат симптоми и вече оздравяват


Какво е грипът?

Антивирусни препарати за лечение на грип

Грипът е остро инфекциозно заболяване – най-широко разпространената инфекция в света. От грип ни разболяват три типа грипни вируси – А, В и С, като причинител на грипните епидемии са предимно вирусите от тип А.

Как става заразяването с грип?

Грипът се предава много лесно от човек на човек, защото се разпространява по въздушно-капков път. Можем да се заразим от грип навсякъде – докато се возим в трамвая или автобуса, когато сме на кино, театър или пазаруваме в магазина.

Болният от грип е резервоар на вируси, които се отделят в околната среда и се разпръскват по време на разговор, кихане или кашляне, а далечината на тяхното разсейване достига между два и три метра. Когато общуваме с болни от грип, ние вдишваме заразения въздух и така грипните вируси попадат върху лигавицата на дихателните ни пътища.

Заразяването с грип става не само, когато се срещнем с явната проява на симптомите на болестта, но и по време на инкубационния период и също така в оздравителния стадий, когато организмът се изчиства от грипните вируси. Т.е. с грип могат да ни заразят не само видимо болни, с ясно изразени грипни симптоми, но и хора, при които заболяването протича много леко, почти безсимптомно или дори вече оздравяват.

Лечение на грип

При голяма част от хората, грипът може да предизвика сериозен риск от усложнения. Най-честите са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата система, централната и периферната нервна система.

Как да спрем грипа с противовирусни препарати?

Специфично за грипния вирус е, че той мутира непрекъснато, променяйки структурата си и така се скрива от имунната система. Това е причината, всяка година да се променя и съставът на противогрипните ваксини, за да може в тях да се включат очакваните нови причинители на грипната епидемия. Промяната в грипните щамове, обаче, не се отнася, когато става дума за противовирусните препарати – друг основен избор за профилактика и лечение на грипа, според СЗО. Благодарение на специфичния механизъм на действие, тези препарати атакуват вируса, независимо от неговата модификация.

Как действат противовирусните препарати?

Как се лекува грип?

Противогрипните препарати действат срещу най-срещания вирус, който ни разболява – вируса на грипа от тип А. Те го дезактивират, не му позволяват да се размножава и по този начин спират или намаляват способността му да уврежда клетките на организма.

Лечението с противовирусни препарати продължава пет дни. Тяхната ефективност е гарантирана, защото намаляват продължителността на боледуването, тежестта на симптомите, на белодробните усложнения и така повишават качеството на живот.

Противовирусните препарати са ефективни, когато приемът им започне в първите 48 часа от началото на заболяването или непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия.

Приложението на антивирусни препарати е от съществено значение за хора от високорисковите групи. Дори и да са имунизирани с противогрипна ваксина, рискът от грип съществено намалява, ако започнат антивирусна терапия при първите симптоми на грип – повишена температура, главоболие, мускулни болки, запушен нос.

Антивирусните препарат се предписват от лекар и се отпускат по рецепта! 

Коментари

Ами хората прибягват до самолечение, защото личната лекарка веднага изписва антибиотик и често същите прахчета и бонбончета. По-добре човек да си спести висенето пред кабинета, освет ако лекарят не си е активирал електронния график - много е удобно.

Тина Малинова
9 яну 2015 11:09

Хората си мислят, че антибиотиците лекуват грип, което е пълна заблуда. Ама толкова ни е здравната култура. Лекуваме се сами с някакви прахчета и бонбончета, а като идем при личната вече станало късно