Публикация

Хипертоници и сърдечноболни да се пазят от минусови температури

Кръвоносните съдове на сърцето са податливи на климатични влияния и това трябва да ни прави особено внимателни в дните с минусови температури, казва управителят на единствената специализирана болница по кардиохирургия, кардиоцентър Понтика, инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева.


Новите студове са поредно изпитание за хората със сърдечни заболявания, през зимните месеци те трябва да се научат да балансират между необходимостта да поддържат относително активен двигателен режим от една страна, а от друга – да се пазят от излагането на ниски температури.

Кръвоносните съдове на сърцето са податливи на климатични влияния и това трябва да ни прави особено внимателни в дните с минусови температури, казва управителят на единствената специализирана болница по кардиохирургия, кардиоцентър Понтика, инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева.

Опасно е не само излизането от силно затоплено помещение на минусови температури, но и обратното – влизането в много гореща стая от продължително стоене на открито. Често коронарните съдове на сърцето се свиват спазматично, вследствие на студа, а при частично запушени съдове от атеросклеротични плаки се влошава храненето на сърдечния мускул. Има риск да се получи спазъм, който да спре достъпа на кръв до отделни области на сърцето и да доведе до инфаркт, предупреждава специалистът.

Рискът на ниските температури е и в това, че те предизвикват стесняване на кръвоносните съдове. Кръвното налягане се повишава, което е неблагоприятно и опасно за сърцето.

Освен температурите, зле влияе и промяната в атмосферното налягане. Тя също води до спазми в съдовете, вариране в стойностите на кръвното налягане. Последиците са наистина рискови - откъсване на парченца плаки, образуването на тромби, повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт.

Друга опасност през зимните месеци са инфекциите и особено по-тежките форми на грип. За хората със сърдечни проблеми е много важно да се пазят от обичайните сезонни неразположения, ако при другите те отшумяват бързо, при тях могат да създадат траен проблем и да затормозят сърцето, предупреждава д-р Контева.

Пациентите трябва да са наясно, че при респираторни заболявания възможността да получат сърдечен пристъп е доста по-голяма, състоянията са взаимосвързани, допълва кардиологът.

Друга опасност през зимните месеци са инфекциите и особено по-тежките форми на грип. За хората със сърдечни проблеми е много важно да се пазят от обичайните сезонни неразположения, ако при другите те отшумяват бързо, при тях могат да създадат траен проблем и да затормозят сърцето, предупреждава д-р Контева. Пациентите трябва да са наясно, че при респираторни заболявания възможността да получат сърдечен пристъп е доста по-голяма, състоянията са взаимосвързани, допълва кардиологът.

Следенето на кръвното налягане – за препоръчване сутрин и вечер, спазването на правилен хранителен режим и на оптимален двигателен режим са сред най-важните условия за доброто здравословно състояние през зимата.

Еднакво вредни са пълния отказ от физическа активност и прекаляването с нея. Пушенето не добър навик през нито един сезон, но през зимата може да има двойно негативно въздействие – освен че никотинът е вреден за сърдечносъдовата система, престоят на открито “за една цигара” може да доведе до настинка, която да се отрази негативно и върху работата на сърдечния мускул.

При безпричинно гадене, необяснима умора, тежест в ръцете или , притеснителна болка в гърдите, или гърба най-добре се консултирайте с лекар, съветват от кардио болница “Понтика”. Единственият специализиран център в региона е с денонощен режим на работа.

Коментари