Публикация

Ресвератролът имитира естествени аминокиселини, пази от генетични увреждания

Ресвератролът имитира естествени аминокиселини, пази от генетични увреждания

Ензимът TyrRS, се активира, когато ресвератролът се свързва с него, като го кара да се придвижи до ядрото (нуклеуса) на клетката. Там той предпазва хромозомите на ДНК от генетично увреждане.

 

Ресвератролът имитира естествените аминокиселини, които ни пазят от генетични увреждания. Сега ново проучване хвърли повече светлина върху въпроса, как точно антиоксидантът носи ползи за организма. То е проведено от Матю Сейджиш и Паул Шимел от Института „Скрипс рисърч“ в Ла Джола, Калифорния (Scripps Research Institute). Изводите им не само сочат, че ресвератролът дава ползи за здравето, но и успяват и да докажат как. Правят забележителното откритие, че ресвератрол имитира тирозин – естествено срещаща се аминокиселина, която се свързва с ензими. Един от тези ензими – TyrRS, се активира, когато ресвератролът се свързва с него, като го кара да се придвижи до ядрото (нуклеуса) на клетката. Там той предпазва хромозомите на ДНК от генетично увреждане. Подобна защита действа като профилактика срещу тумори, а също увеличава продължителността на живота и се бори с болестите, които са обусловени от напредналата възраст. С тези познания стигаме до нов, фундаментален механизъм, който обяснява ползите от ресвератрола, казва д-р Сейджиш. Проучването със заглавие A human tRNA synthetase is a potent PARP1-activating effector target for resveratrol е публикувано в престижното научно списание „Нейчър“.

 

Заради РНК трансфера на човешки тирозил (tRNA) синтетазата (TyrRS) се премества към ядрото на клетката в условия на стрес. Ние отчитаме, че тирозино-подобният фенолен пръстен на ресвератрола може да се намести за осъществяване на ролята на ядрото, се казва в абстракта на публикацията. "Ние вярваме, че TyrRS еволюира до действие като превключвател на най-високо ниво или активатор на основен клетъчен защитен механизъм, който работи в почти всички форми на живот", обясни д-р Сейджиш.

Публикация на сайта на престижната клиника "Майо" пък припомня ползите от ресвератрол - съставка на червеното вино, за сърцето. Смята се, че антиоксидантът помага за превенция на болестите на сърцето, като увеличава нивата на добрия холестерол (HDL), намаляват тези на лошия (LDL), освен това пази артериите от увреждане и от образуване на тромби. Въпреки ползите от червеното вино, лекарите подчертават, че не призовават да се консумира повече алкохол само заради това. В големи количества виното може да нанесе сериозни щети на целия организъм.

 

Въпреки че повечето проучвания за ефекта от ресвератрола засега са при животни, те сочат, че антиоксидантът може да спомогне за профилактиката на затлъстяването и диабет тип две. Научно изследване върху свине (чиито организъм има доста общи неща с човешкия) пък разкрива, че ресвератролът може да подобрява сърдечната функция и способността на организма да използва инсулина, т.е. като профилактика на инсулиновата резистентност.

 

В червеното вино веществото, което е от групата на полифенолите, идва от кожата на тъмното грозде. Други храни, в които то се открива, са фъстъци, боровинки, къпини и нар. Концентрацията му варира в различните продукти.

Коментари

Тази вечер открих,че ще мога да изписвам Ресвирол и на други групи пациенти.Мерси за хубавата статия.

Чудесен продукт за имунна защита.особено подходящ при възрастни пациенти.

Предписвам го често! Има ефект, доволна съм!