Публикация

как да изберем помпа за изцеждане на кърма

На пазара има голямо разнообразие от помпи – механични (ръчни), мини електрически, електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане, висок потребителски клас електрически помпи и болничен клас електрически помпи.


Какви видове помпи за кърма се предлагат на пазара?

На пазара има голямо разнообразие от помпи – механични (ръчни), мини електрически, електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане, висок потребителски клас електрически помпи и болничен клас електрически помпи.

Механичните помпи създават вакуум по различен начин – чрез стискане на гумено балонче, плъзгане на цилиндри (помпите тип спринцовка) или използване на силиконова клапа. Силата на създадения вакуум е много различна – най-ниска е при стискането на гумено балонче, най-висока – при помпите тип спринцовка, а най-добре се контролира при помпите със силиконова клапа.

Мини електрическите помпи не изискват мускулна сила за създаване на вакуум, но отпускането на вакуума и силата му все така се контролират ръчно и непрекъснато през цялото време на изцеждането.

При електрическите помпи с автоматизиран цикъл силата на вакуума и честотата на отпускането му са програмирани и могат да бъдат напасвани донякъде към конкретните нужди. Това позволява да се изцежда удобно, а с малко практика при някои марки дори без да се придържат накрайниците с ръце. Някои марки предлагат възможност за едновременно изцеждане на двете гърди, но в много случаи при този клас помпи това е за сметка силата на вакуума и може да намалява ефективността на изцеждането.

pump in style

помпа потребителски клас

Потребителският клас електрически помпи са предназначени основно за работещи майки, които са разделени от бебетата си през деня. Помпите са компактни и комплектовани в чанта заедно с необходимите шишета, за да позволяват максимална мобилност и удобство. Повечето от тях осъществяват едновременно изцеждане на двете гърди, което пести време и стимулира по-добре гърдите. С тях в много случаи може успешно да се изгради и поддържа кърмата дори при майки на недоносени или несучещи бебета, но не са предназначени точно за тази цел и невинаги резултатите от тях са най-добрите.

помпа болничен клас

помпа болничен клас

Болничният клас електрически помпи предлагат най-високото качество и ефективност сред всички помпи. Специалната им конструкция позволява да се употребяват безопасно от различни потребители, тъй като всеки използва собствен комплект накрайници и шлангове и млякото не влиза в контакт със самата помпа. Моторите на тези помпи са значително по-мощни и се тестват през определен период от време, за да е сигурно, че отговарят на нужните показатели и продължават да осигуряват възможно най-доброто изцеждане. Цената им е изключително висока (около 3000 лв), което ги прави недостъпни и непрактични за един потребител. По тази причина в много страни има създадени центрове за наемане на такива помпи за нужния период от време.

Каква помпа да избера?

На пазара в България се предлагат само ръчни, мини електрически и електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане. Отскоро у нас се внася и помпата на Медела Pump in Style, която е добра електрическа помпа потребителски клас с възможност за изцеждане на двете гърди едновременно и е най-ефективния вариант, който има на разположение в момента. Единични помпи болничен тип се срещат само в няколко болници в страната и засега никъде не се предлагат под наем.

Най-често употребявани и най-достъпни са ръчните помпи.

Помпите, които използват гумено балончеbulbbreastpump, обичайно създават слаб вакуум, който най-често е недостатъчен за добро изпразване на гърдите. При някои от тях няма нищо, което да пречи млякото да попадне във вътрешността на гуменото балончеsmallbulbpump, което е изключително трудно за почистване и създава условия за развитие на патогенни микроорганизми. Тези помпи обичайно са предназначени само за леко облекчаване на гърдите, при което изцеденото малко количество мляко се изхвърля. Не са подходящи за дългосрочна употреба и поддържане на млякото, тъй като не осигуряват добра стимулация на гърдите.

Цената им е ниска (5 до 25лв), което ги прави широко достъпни, макар че не са много популярни.

помпа тип спринцовка

помпа тип спринцовка

Помпите тип спринцовка са доста широко разпространени и употребявани. Недостатъците им са твърде силният вакуум, който създават и който се контролира сравнително трудно, както и болките, които причиняват. Силният вакуум създава условия за различни по вид травми на гърдите – от повърхностни охлузвания до разраняване и спукване на кръвоносни съдове в дълбочина. Ефективността на помпите тип спринцовка е различна при различните жени и в различно време на кърменето. Обикновено вършат работа в първите дни, когато гърдите са твърди и напрегнати, но при меки гърди и в късен етап на кърменето често изцеждането с тях е неефективно и болезнено. Не са подходящи за продължителна употреба и макар да има анекдотална информация за жени, които са ги използвали продължително за поддържане на млякото, обичайно не са достатъчно ефективни и удобни за целта. Може да са подходящи за инцидентна употреба, за облекчаване на препълване при твърди гърди, за оформяне на зърната преди кърмене в първите дни след раждането. Цената им е различна и може да варира от 5 до 30 лв в зависимост от фирмата-производител.

помпа с клапа

помпа с клапа

Помпите, които създават вакуум с помощта на силиконова клапа и натискане на ръчка, са най-ефективните сред ръчните помпи. Сред тях абсолютен фаворит в световен мащаб е ръчната помпа Avent Isis, макар да има много други помпи на същия принцип - механични помпи на Медела, Нук, Чико и др. В много случаи майки успяват да създадат и поддържат адекватно количество мляко с помощта на този тип помпи за много месеци, макар че не са създадени точно с тази цел.

Независимо от това, че дизайнът им е много подобен, ефективността на тези помпи и усещането от изцеждането изглежда са различни и майките съобщават за ясни разлики в резултатите при различните марки.

Внимавайте особено много с имитациите от неизвестни компании – ниската цена обикновено означава компромис с качеството на материалите, а ако ви се наложи да купите втора помпа заради повреда и амортизиране на първата, тогава практически не сте спестили нищо от цената на добра качествена помпа.

Качествена помпа от този тип струва между 60 и 90 лв, докато имитациите са на цени около 30 лв.

mini electricМини електрическите помпи съблазняват със сравнително ниска цена и очакването за по-добро действие заради електрически създадения вакуум. Действието на тези помпи обаче почти никога не отговаря на очакванията. Майките се оплакват от най-различни проблеми – твърде слаб или твърде силен вакуум и съответните невъзможност за изцеждане или неприятни наранявания и разранявания. Цикълът на отпускане на вакуума и регулирането на силата му се осъществяват изцяло ръчно с помощта на бутони и това се прави постоянно при изцеждане, а самата помпа също трябва да бъде придържана и притискана към гърдата с ръка. Тези помпи почти не съкращават времето за изцеждане и практически нямат никакво предимство пред добра ръчна помпа.

Цените им са различни в зависимост от производителя – на нашия пазар се предлагат такива помпи на Нук, Медела и няколко марки с китайски произход. Обикновено могат да се закупят на цена между 60 и 120 лв.

Електрическите помпи с автоматичен цикъл осигуряват по-кратко времетраене на изцеждането, значително по-приятно усещане и обикновено позволяват да правите нещо друго, докато цедите, което помага да се отпуснете и улеснява потичането на млякото.

Медела Суинг

Медела Суинг

Авент

Авент

Тези помпи са подходящи при майки на недоносени бебета и майки с близнаци, на които често им се налага да цедят за продължителен период от време. Удобни са също така при ранно връщане на работа, когато ще се налага да се изцеждате няколко пъти дневно, докато сте разделени от бебето.

Цената им е значителна за българския потребител – около 290 лв – и се предлагат от Медела и Авент.

Потребителският клас електрически помпи, каквато е Pump in Style на Медела, са подходящи за дългосрочно изцеждане за недоносено или несучещо бебе, както и за работещи майки, които са разделени от бебетата си за продължителни периоди от време. Моторът им е по-мощен и предлагат възможност за едновременно изцеждане на двете гърди. Цената им е много висока за българския потребител – в момента помпата се предлага от магазините Малечко и Касида на цена 725 лв.

Помощ! Помпата ми не върши работа – не мога нищо да изцедя с нея…

Гърдите ви са програмирани да пускат мляко в отговор на разнообразните усещания от докосването на бебето, на влажната му устичка, на неговите сукателни движения и на приливите на хормони, които самото вземане на бебето в ръцете ви предизвиква във вашето тяло. Всичко това е безкрайно различно от студените пластмасови накрайници, бръмченето на мотор, стреса от необходимостта да се изцеждате и притесненията за това колко ще успеете да изцедите – затова е напълно нормално организмът ви да не реагира ентусиазирано на помпата. Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно.

За да улесните изцеждането може да ви помогнат следните неща:

Физически:

  • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането
  • Масажи на гърдите
  • Леко издърпване и нежно търкаляне на зърното
  • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка)

Психически:

  • Медитация
  • Техники за релаксация
  • Техники за дишане (да, тези същите, които сте употребявали при раждането)
  • Визуализиране (особено на течаща вода, река, водопад)
  • Снимка на бебето
  • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис
  • Запис на гукането и плача му (на телефона ви)

Ако ви се налага редовно да се изцеждате, особено когато бебето не е при вас, е важно да си създадете рутина, която ще ви помага изключително много. Окситоцинът, който е нужен за задействане потичането на млякото и доброто изпразване на гърдите, може да се стимулира успешно с психични и емоционални стимули, което е доказано на практика от майки с парализи, които нямат изобщо чувствителност на гърдите, но успяват да предизвикат потичането на мляко по този начин.

Редовното прилагане на всяко изцеждане на нещата, които са най-успешни конкретно за вас, особено когато се прави в една и съща последователност, създава нагласа, която ще ви позволява максимално лесно да освободите млякото от гърдата. Това изисква време и търпение – но обикновено за около седмица организмът ви ще започне да реагира автоматично на тези стимули.

Често срещани проблеми

С помпата изцеждам само 10-15 мл, а в гърдите ми има мляко

Не се обезкуражавайте, ако първоначално изцедите само 10-15 мл и изглежда сякаш това е всичко. Вакуумът на помпата изсмуква само млякото, което се намира непосредствено зад ареолата. За да може добре да се изцеди гърдата, е нужно да се предизвика рефлекса за изтласкване на млякото, което се намира в горните региони на гърдата. Затова не прекратявайте изцеждането, когато първите струи спрат. Ако помпата ви е единична, в този момент я прехвърлете на другата гърда. Ако вече сте приключили и с втората, повторете влажния компрес, масажите и стимулирането на зърната за няколко минути, след което отново започнете да изцеждате с помпата.

изцеждане при кърмене

изцеждане при кърмене

Ако съвсем не успявате да изцедите, а бебето ви суче на гърда, опитайте да сложите бебето на едната гърда, а вие в същото време да цедите другата. При майки с големи бебета, които не са цедили рутинно, а им се налага да съберат мляко за едно хранене, често това е най-удачният метод, с който постигат най-добри резултати. Не се притеснявайте за това, че бебето няма да успее да се нахрани – когато го прехвърлите на цедената от вас гърда, с изненада ще установите, че то продължава да си суче и да гълта.

Помпата ми не прави вакуум

  1. Проверете внимателно сглобяването на помпата. Ако използвате ръчната помпа на Авент, проверете как е поставена малката бяла тапичка. Голямата силиконова клапа се поставя от горната страна на дръжката, а малката бяла тапичка – от долната страна с ребърцата нагоре. Ако този ред е объркан, помпата не прави вакуум.
  2. Притиснете добре силиконовата част към фунията
  3. Навлажнете леко ръбовете на силиконовата част или фунията
  4. Променете мястото на поставяне на помпата – изместете я малко по-нагоре, надолу, вдясно или вляво от сегашната позиция
  5. Повдигнете малко гърдата, като опънете леко кожата назад и притиснете помпата навътре към гръдния кош, преди да започнете изцеждането – това е особено важно, ако сте от майките с големи меки гърди
  6. Ако гърдата е прекомерно пълна, изцедете малко мляко на ръка, преди да опитате с помпата – повечето помпи само „шляпат” върху много твърда гърда, без да успеят да я засмучат

Помпата ми причинява болка

  1. Разгледайте как се побира зърното ви във фунията на помпата. Ако още преди започване на изцеждането зърното ви влиза плътно или трудно го изваждате след изцеждането, защото е подуто и уголемено, ви е нужен накрайник с по-голям диаметър. Съответно ако помпата успява да засмуче огромна част от гърдата ви и около основата на зърното се образува подут пръстен, тогава вероятно накрайникът е твърде голям за вас. Някои електрически помпи предлагат накрайници с различен диаметър (които могат да се закупят допълнително), докато всички ръчни помпи са със стандартен 24 мм накрайник и не предлагат други размери.
  2. Ако използвате електрическа помпа, прегледайте бутона за регулиране на вакуума. Може да е удачно да започвате изцеждането на най-ниската степен и постепенно да увеличавате силата на вакуума в хода на изцеждането, докато достигнете степента, с която се чувствате най-комфортно. Не е задължително да достигате максималната сила – силата на вакуума няма нищо общо с бързината и ефективността на изцеждане! Експериментирайте, за да видите с каква сила на вакуума се чувствате най-добре и изцеждате най-лесно млякото.
  3. Ако използвате мини електрическа помпа – нали не забравяте бутона за отпускане на вакуума? Тъй като този тип електрически помпи нямат автоматичен цикъл, се очаква от вас с натискане на бутончето за отпускане на вакуума да имитирате това, което прави бебето. Това означава, че през цялото време пръстът ви трябва да е на бутона за отпускане и ритмично да го натискате.

Започнете с бърза поредица (бройте 1-2-3, като на всяко число натискате), както бебето прави начални леки и бързи засуквания, за да стимулира потичането на млякото. След няколко минути, когато започнат да се появяват струйки мляко, разредете честотата, като натискате през няколко секунди (1,2,3 – натискате, 1,2,3 – натискате) – така имитирате бавните дълбоки засуквания на бебето при потичане на млякото. Наблюдавайте внимателно струите мляко – когато започнат да намаляват, отново повтаряте бързите натискания. Вашето бебе също продължава да суче, когато първият поток мляко намалее, за да предизвика следващото потичане на мляко.

Рискове от употребата на помпа за изцеждане

Използването на помпа за изцеждане има както ползи, така и различни рискове в зависимост от вида на помпата, която се използва, начина и целта на употребата й.

  1. Недостатъчна стимулация на гърдите и прогресивно намаляване на количеството мляко – особено когато се използват ръчни помпи с балонче, тип спринцовка, мини електрически помпи, помпи втора употреба с изтощен мотор или когато накрайниците не са точен размер. Помнете – електрическите помпи, които се предлагат на нашия пазар (мини електрически и такива с автоматичен цикъл) са предназначени само за ограничено използване от един човек и моторът не е предвиден да издържа при продължителна и честа употреба. Това носи риск за създаване на недостатъчен вакуум с течение на времето и за недобра стимулация при този, който ги ползва втора употреба!
  2. Риск от нараняване – повърхностно или в дълбочина, особено при помпи тип спринцовка, както и при електрически помпи, когато накрайниците не са с подходящ размер, използват се накрайници от друг вид помпа, неподходяща степен на вакуума или неправилна употреба на помпата
  3. Риск от предаване на кръвнопреносими заболявания

Ръчните помпи, мини електрическите и въобще потребителският клас помпи са предназначени само за един потребител! Дори да смените частите, които се допират до гърдата, рискът от инфекции остава, тъй като мляко прониква и извън накрайниците – тези помпи не са специално конструирани за елиминиране на такъв риск, тъй като са предназначени за употреба само от един човек.

Грижа и поддържане на помпата

Следвайте точно инструкциите на производителя за стерилизация, съхранение и грижи за помпата.

Стерилизирайте предварително преди първата употреба частите, които се допират до гърдата.

Измивайте добре ръцете си с вода и сапун, преди да пристъпите към изцеждане.

Измивайте накрайниците с топла вода и препарат за съдове веднага след употреба.

Ако изцеждате мляко за недоносено или болно бебе или сте дарител на кърма, следвайте абсолютно точно и стриктно правилата за стерилизиране на помпата, които са ви дадени! В тези ситуации се налага стерилизиране частите на помпата преди всяка употреба.

Ако цедите за собственото си здраво доносено бебе, може да не е необходимо всеки път да се стерилизират частите на помпата, но е важно да се измиват след всяка употреба и задължително да се стерилизират поне веднъж за 24ч.

Почиствайте редовно корпуса на помпата според инструкциите на производителя.

Редовно преглеждайте частите на помпата за следи от износване и повреда и ги подменяйте при нужда – износените и повредени части рискуват количеството мляко, което произвеж

Коментари