Публикация

​Световно известен хирург оперира в УМБАЛ „Софиямед“

Болницата разкрива център по хирургия на ръкаи реконструктивна хирургия Доайенът на периферните неврохирургични операции- проф. д-р Роберт Шмитхамер от „Милези център", Виена бе на специално посещение в университетска болница „Софиямед“.


Поводът за визитата на изтъкнатият лекар бе откриването на специализиран център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болничното заведение, както и операцията на 1-годишно бебе с тотално изтръгнат мишничен сплит, която проф. Шмитхамер извърши заедно с ръководителя на новооснования център- доц. д-р Маргарита Кътева.

Тя отбелязва, че средностатистически в България ежегодно се раждат около 200 деца с травма на мишнечния нервен сплит (акушерска парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на горния крайник и припомня, че ранното оперативно лечение на травматичната увреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика. Доц. Кътева прилага най-съвременните хирургични методи у нас от 2008г., черпейки опит от един от създателите на този вид хирургия в света- проф. Милези и неговия последовател –проф. Шмитхамер, с които оперира във Виена.

По повод поредната си визита в България проф. Шмитхамер отбелязва, че съвместната му работа с доц. Кътева у нас и във Виена е истинско удоволствие, а общата им цел е подобни операции като на 1-годишния Димитър да се правят рутинно и в България.

„Мое задължение и отговорност като председател на Българското дружество по хирургия на ръка, е в България да се създаде мрежа от високо специализирани хирурзи, които да упражняват този специфичен вид хирургия. Амбицията ми, с откриването на центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“, е той да се превърне и в национален център за лечение на пациенти с увреждания на крайници. Във връзка с това от месец февруари стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област“, коментира доц. Кътева.

В новия център в УМБАЛ „Софиямед“ ще се извършват и операции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долни крайници чрез използване на трансплантати по най-съвременните микрохирургични методи.

Коментари