Публикация

Ракът на гърдата, белия дроб, дебелото черво и ендометриума могат да бъдат предотвратени чрез широко използвани лекарства срещу остеопороза

Най-често използваните в цял свят лекарствени средства срещу остеопороза, бифосфонатите, могат да се прилагат за превенция на някои видове злокачествени заболявания, като рака на гърдата, на дебелото черво и на белия дроб.


Това става ясно от изложените данни на две нови клинични проучвания, състояли се наскоро в Icahn Medical School at Mount Sinai. 

Същевременно анализ, публикуван наскоро в онлайн списанието „Cancer”, показва, че жени приемащи бифосфонати имат с 50% по-нисък риск да развият рак на ендометриума в сравнение с общата популация.

В предходни клинични изпитвания, приемането на бифосфонати започнало да се свързва със забавяне на туморните процеси у някои пациенти. Причините и механизмите на този феномен, обаче, до скоро не бяха напълно изяснени. В най-новите публикации се представят начина и механизмите, по които се извършва ограничението на туморния процес. От тях става ясно, че бифосфонатите, по специален механизъм, спират предаването на растежни сигнали между клетките. Именно тези сигнали са първопричината за възникване на раковия процес. Попадайки в кръвния ток, бифосфонатите достигат до всички органи и системи, включително и клетките на туморното образувание. Стигайки там, лекарството застава на пътя на предаването на сигналите между клетките. По този начин сигналите остават блокирани, а информацията носена от тях – непредадена. Така раковите клетки спират да се развиват и делят.

„Нашето проучване разкрива нови механизми, чрез които бифосфонатите биха могли да бъдат използвани в бъдеще като лекарствени средства за лечение и предпазване от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво” – това споделя водещият автор на проучването Моун Зайди, ДМ, професор в Icahn School of Medicine at Mount Sinai, директор на Mount Sinai Bone Program и член на Tisch Cancer Institute at Mount Sinai. ”Тези ЛС, вече одобрени от FDA като най-ефективни в превенцията срещу костната загуба и оценени като достатъчно безопасни, могат бързо да се внедрят в лечението на раково болни, ако успеем да потвърдим в клинични проучвания, че този клас лекарствени средства понижават туморния растеж”.

Изследванията публикувани в „Cancer”, от екипа на Шарън Хенсли Алфорд, PhD, Henry Ford Health System, Детройт, Мичигън, оценяват как бифосфонатите повлияват превенцията на еднометриалния карцином. Te анализират данни от клинични проучвания за простатен, колоректален, белодробен и овариален карцином, в които се съдържала и информация относно прием на медикаменти за остеопороза от пациентите, участващи в проучванията. Изследвани били само тези случаи, в които се използвани азот-съдържащи бифосфонати, поради по-силния си антикарциногенен ефект.

Участвали общо 29,254 пациенти. След изолиране на фактори като години, раса, прием на хормонални ЛС, тютюнопушене и БМИ, пациентите използващи бифосфонати били с 50% по-нисък риск за развитие на ендометриален карцином.

„Това проучване показва, че жени, които имат нужда от ЛС за „заздравяване” на костите и са с повишен риск за ендометриален карцином, биха могли да изберат азот-съдържащите бифосфонати, защото приема на последните би могъл да занижи риска от развитие на злокачественото новообразувание.“ отбелязва д-р Алфорд.

Коментари