Публикация

Преяждайте, но с ябълки!


 

 

 

Всички пием витамини. Основен принцип е да не вкарвате в организма си никакви синтетични химични формули без сериозна необходимост. А кога е необходимо? При дисбаланс. Как да го установим? Това са състояния на обща безпричинна умора, когато сте болен или имате контакт с болен.

Най-добре е да задоволявате нуждите на организма си от витамини със зеленчуци и плодове в големи количества. Есента е благоприятен (включително и финансово) сезон за това. Така ще избегнете пиенето на витамини от аптеката поне до януари.

Всеки ден една солидна доза домати ще ви донесе здраве. Не пропускайте и кореновите зеленчуци: моркови, всички видове ряпа, цвекло, целина. Те съдържат освен витамини и много соли.

Преяждайте с ябълки. Предимно български, неугледни на външен вид, тук-там натъртени, но без химическа обработка на кората, която се прави на вносните ябълки за повишаване на трайността. Тях е добре да белите, с което губите най-важната порция витамини, защото най-полезна е кората.

 

После следва зелето. Много обилни, огромни салати от зеле ще ви доставят всичко необходимо. Особено с магданоз. Той е богат (заедно с червените и лютите чушки) на витамин С. Киселото зеле е писано много. Съдържа полезни антиоксиданти и соли. Киселото зеле е идеален доставчик на полезни вещества през зимата.

И ако все пак ви се наложи да отидете в аптеката, ви препоръчвам първо да опитате следното: вместо да си купите витамин С, изпийте един микс от прясно изцедени плодове. Коктейл от един лимон, портокал и грейпфрут дневно с голяма лъжица мед ще ви помогне повече, отколкото предполагате. Купете си само рибено масло, за да си набавите витамините А и Е.

Внимание: Те са в групата на мастноразтворимите витамини. Пият се 20 дни, после е необходима почивка от 10 дни и отново същото през следващия месец. Защото неусвоените количества се натрупват в черния дроб и трябва да се асимилират оттам по време на почивката от 10 дни . Същата схема е валидна и за витамините от групата В. Тях не забравяйте да си купите за целия период на пиене на антибиотици, ако това е неизбежно.

Може случайно лекарят ви да е пропуснал да го спомене. И за да се предпазите от пиене на антибиотици, снабдете се с витамин С - профилактично по 1 таблетка от 100 мг три пъти дневно, по 2 таблетки от 100 мг три пъти дневно, ако сте в контакт с болен, и по 3 таблетки от 100 мг три пъти дневно, ако сте се уредили с грип или обикновена простуда. Не забравяйте, че този прекрасен витамин помага и при леки алергии.
Както виждате, нещата с витамините са прости. Не изпадайте в паника, ако някой ви казва, че са вредни, но и не прекалявайте.Основен принцип е да не вкарвате в организма си никакви синтетични химични формули без сериозна необходимост. А кога е необходимо? При дисбаланс. Как да го установим? Това са състояния на обща безпричинна умора, когато сте болен или имате контакт с болен.

Коментари