Публикация

Стомашно-чревен дискомфорт – преодоляването му зависи от нас

Как да се справим с неприятните за здравето последици от преяждането, проблемите с храносмилането, чувството на тежест, подуване и газове


Голяма част от големите зимни празници, с неизбежните роднински и приятелски събирания, с обилните трапези и щедри количества алкохол, отминаха. Но ако разумната мярка е прехвърлена, след дългото празнуване и пируване идват неприятните последствия за здравето. В какво се изразяват те и какви са начините да ги избегнем или неутрализираме, разказва д-р Светлана Бежанова, гастроентеролог в Медицинския институт на МВР.

През зимата обикновено хранителният режим се променя, тъй като на пазара липсва изобилие на пресни плодове и зеленчуци, расли в естествени условия и, почти естествено, ги заместваме с консервирани храни и туршии. Същевременно лошото време ни прави по-мързеливи и двигателният режим е променен – движим се по-рядко и по-малко. Голямото количество консумирана храна по празниците в съчетание с намалено движение, са причина храните да не се преработват достатъчно добре и натрупаните калории да се изразходват трудно. Пикантните ястия, пържените и панираните специалитети, многото чесън и подправки, майонези, сладките и тестените изкушения - баници, торти и баклави – безспорно са вкусни, но последиците, до които води прекаляването с тях са повече от неприятни. Тежест в корема, спастични колики, куркане на червата, подуване, стомашен дискомфорт алармират за възникнал стомашен проблем вследствие на неправилен хранителен режим. Той, от своя страна, благоприятства заболявания на червата и жлъчни проблеми. Добре е обаче да се прави разграничение кога се касае за функционално неразположение и кога – за заболяване.

Как може да се разграничи функционалното страдание от сериозния здравословен проблем

Функционални са тези страдания, които имат само определени симптоми 

  • болка; 
  • подуване на корема;
  • куркане на червата или спастични колики;
  • гадене, чувство на тежест
  • метеоризъм;
  • повръщане. 

Ако зад тези симптоми не открием някаква органична причина, то тогава говорим за функционално страдание. Установяването и съответно – отхвърлянето на органично увреждане, става чрез ултразвукова диагностика, както и чрез по-инванзивните инструментални методи като гастроскопия и колоноскопия.

Как да избегнем и преодолеем функционалните страдания

На първо място – необходим е оптимален хранителен режим: трябва да не се преяжда, като това се отнася както до количеството консумирана храна, така и до честотата на хранене. Задължително е през деня да има пет хранения - закуска, обяд, междинни леки закуски в 10 и 16 часа и вечеря, която да не е по-късно от 19 часа. Валидно е правилото, че от масата трябва да се става с чувството на лек глад, а не с усещането, че си преял. Ако след хранене се появи тежест в стомаха, подуване или метеоризъм, то със сигурност хранителният режим трябва да претърпи промяна.

Необходимо е да се намали и консумацията на алкохол или изобщо да се избягва, защото алкохолът има негативно действие не само върху черния дроб, но и унищожава клетки в панкреаса, където се съдържат храносмилателните ензими. Любителите на червеното вино трябва да знаят, че е доказано, че на

питката на боговете скъсява времето за преминаване на храната през целия гастроинтестинален тракт и консумацията й може да доведе до редица стомашни разстройства, чувство на тежест, дори диария.

Туршиите са традиционни почти за всяка трапеза, особено през зимата. Те обаче изобилстват от консерванти – олиото, оцетът и особено солта оказват силно неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм. Затова с тях не трябва да се прекалява. Куркането в червата и газовете са сигурен знак, че умереността е нарушена.

Друга масова грешка, която много хора допускат, е да се хранят непосредствено преди лягане. Защо не трябва да се прави това - ензимите, които преработват храната, имат определен биологичен ритъм в денонощието и количествата им, които се отделят от ендокринните ни жлези, са разпределени така, че да поемат най-голямото натоварване до около 19 часа вечерта. Това важи и за инсулина, и за други ензими. Късната вечеря и лягането непосредствено след нахранване нарушава този естествен механизъм и ги натоварва неестествено. Чревната перисталтика се нуждае от движение, което да я стимулира и да спомогне храносмилането. Затова, за да избегнем неприятното подуване на корема, усещането за непосилна тежест и неприятните газове, е добре след хранене да се разходим или да извършим някоя лека физическа дейност. Но в никакъв случай спорт.

Освен правилното хранене и двигателния режим, се препоръчват и медикаменти, които не са в истинския смисъл на думата химически синтезирани, а се явяват помощни средства, хранителни добавки, съдържащи съставка, която отнема газовете в червата, спомага и регулира храносмилането и има облекчаващо действие. Билковият продукт „Комфортекс“ ефикасно се справя със симптомите на тежест, газове в червата, чувството на гадене, като същевременно регулира ритъма на изхожданията. Маслените съставки от рициново масло, гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил и черен пипер, съдържащи се в него, повлияват положително функциите на стомашно-чревния тракт и така „Комфортекс“ регулира работата на червата, неутрализирайки функционалните неразположения, газове, тежест в стомаха и промени в дефекацията, като запек и разстройство. Той облекчава и създава усещане за комфорт и лекота.

Хубаво е и, че препаратът не е обвързан с определено време или продължителност на приемане. Препоръчително е пациенти, които се оплакват от стомашни неразположения, болки в корема след нахранване, тежест, газове и проблеми с храносмилането в продължение на десетина дни да взимат два пъти по две капсули по време на хранене. Този терапевтичен цикъл е достатъчен и може да бъде повторен ако проблемите се появят отново. Може да се приема и еднократно, в случай на временна нарушена стомашна моторика и моментално води до облекчение на симптомите.

Трябва да не забравяме, че от нас и от начина ни на живот зависи как ще се чувстваме и дали ще позволим болката и стомашния дискомфорт да се настанят трайно в живота ни.

Коментари