Публикация

Преди изпити мозъкът се нуждае от помощ

Добре е максималното умствено натоварване да бъде между 8 и 10 часа на ден, като на всеки два часа трябва да се правят почивки


Доц. Пенчо Колев, Университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум” в София

Наближи ли труден изпит, много младежи си пожелават да има някакво „вълшебно хапче“, което да улесни запаметяването на купищата информация от учебниците. По време на сесия студентите четат ударно дни и нощи преди изпитите и почти не почиват. В резултат на това при тях се натрупва умствена умора, която обаче се различава значително от физическата. След спорт или каквато и да е активна работа на мускулите организмът си почива. При умственото натоварване е различно - мозъкът продължава да преработва получената през деня информация, дори и след като човек е спрял да чете. Това се отнася и за всички, които се занимават с интелектуален труд.

Много често по време на сесия студентите се хранят нередовно и непълноценно, не отделят достатъчно време за сън, прекаляват с кафето или с енергийните напитки. В резултат на натрупания стрес може да се стигне до потиснатост, депресия и нарушение на съня. Това пречи да се запаметява и да се научава нов материал, води до забравяне, много често е свързано със субективно усещане за умора и неспособност човек да се справя със задачите. Мозъкът запълва капацитета си и трудно възприема нова информация.

Затова е препоръчително да се спазва „хигиена на учене“. Добре е максималното умствено натоварване да бъде между 8 и 10 часа на ден, като на всеки два часа трябва да се правят почивки. Храната трябва да е по-лека и с повече белтъчини. Мозъкът се нуждае от тях, за да обработва по-ефективно информация и за да комуникират по-лесно нервните клетки. Така се подобряват концентрацията на вниманието и запаметяването.

Има препарати, които могат да повлияят благоприятно усещането за умора и да подобрят умствената дейност. Амбинор е специално създадена формула, уникална по състава си, която комбинира жизненоважни за всеки организъм вещества – аминокиселините аргинин и аспартат, магнезий и витамин В6.

Аргининът и аспартатът участват в цикъла на Кребс, чрез който се образува аденозинтрифосфат (АТФ) – най-важното съединение, свързано с енергийните ресурси на организма. Аденозинтрифосфат (АТФ) се натрупва в определени депа в митохондрите на клетката и при необходимост резервите се освобождават. При физическо натоварване тези ресурси се изчерпват, затова Амбинор е изключително подходящ. Същото важи при интензивна умствена дейност, въпреки че в тези случаи не е необходима толкова много енергия. Препаратът има и детоксикиращ ефект, като помага за разграждането на някои вредни вещества в черния дроб.

Най-важното за младежи в изпитна треска е, че аргининът и аспартатът имат отношение към паметта и вниманието. Те участват в процеса на свързване на протеините с фосфор в главния мозък, предимно в кората и в хипокампа. По този начин позволяват да се намали нервнопсихичната умора от ученето, подобряват съня, повишават концентрацията и способностите за запаметяване.

Двете аминокиселини участват и в синтеза на азотния оксид. Установено е, че той е свързан с разширяването на съдовете в мозъка и предотвратява слепването на тромбоцитите, които образуват плаки и могат да запушат съдовете. Също така участва в подобряването на предаването на възбудни сигнали в мозъка, както и в по-доброто развитие на невроналната активност, паметта и зрението.

Магнезият е четвъртият по важност за човешкия организъм елемент. За съжаление няма депа, в които да бъде съхраняван и затова се налага да го приемаме чрез храната или като добавка. Магнезият подпомага действието на аргинин и аспартат, но има значение за синтеза на мелатонин - хормон, който регулира съня и бодърстването.

Друга ключова роля на магнезия в организма е при синтеза и отделянето на серотонин –медиатор, свързан с доброто настроение. Недостигът на серотонин може да бъде причина за депресивни състояния, понижение на настроението, апетита, либидото, нарушения на съня. Ето защо, подобряването на неговото производство, оказва положително влияние върху всички тези състояния.

Витамин В6 е другата съставка, която допълва уникалната формула наАмбинор. Както е известно, тази група витамини участват в много процеси, но най-важното в случая е, че подобряват действието както на централната, така и на периферната нервна система. Наред с това Витамин В6 помага магнезият да се задържи в организма, участва в синтеза на серотонин и на допамин, който също има отношение към депресивните състояния. При недостиг на допамин може да се стигне и до някои двигателни смущения.

Амбинор помага по естествен път и без риск от странични ефекти. Четирите съставки са много подходящи за студенти и ученици по време на сесия или преди кандидатстудентски изпити.

Коментари