Публикация

Антиоксиданти помагат на имунитета през зимата

Антиоксиданти помагат на имунитета през зимата

Особено хронично болните се нуждаят от допълнителна подкрепа, те са рискова група за по-чести вирусни и бактериални инфекции.


Д-р Веселка ГЕРГОВА е кардиолог, преподавател в Медицинския университет, София

Известно е, че зимният сезон е неблагоприятен за хората с хронични заболявания. Респективно пациентите с хронични сърдечносъдови проблеми са определено рискова група за по-чести вирусни и бактериални инфекции. Естествено и протичането им е по-тежко, отколкото при един млад и здрав организъм. Освен с противовирусни и други медикаменти бихме могли да помогнем на нашите пациенти и по пътя на укрепване на техния имунитет. По принцип всички хронични страдания намаляват нивото на имунитета и човек става по-възприемчив към други заболявания. Затова преценяваме групата на хронично болните като много подходяща за подпомагане чрез средства, подкрепящи общия имунитет, особено през зимата. В последните години в тази посока изключително много се говори за антиоксидантите. Това са всъщност нискомолекулярни съединения, които попадат в организма на човека както с различни плодове, зеленчуци, така и допълнително приети като хранителни добавки.

Вече знаем, че негативна роля за развитие на някои болестни процеси играят свободните радикали. Ние няма как да избегнем вредните фактори от околната среда - токсини, тежки метали и т.н. И ако допреди няколко десетилетия е било достатъчно човек да се храни здравословно и разнообразно и по този начин да приеме естествените антиоксиданти от храните, то днес това съвсем не е достатъчно. Колкото повече токсини има в околната среда, колкото повече свободни радикали се отделят в организма, толкова по-податлив става той към хронични и към злокачествени заболявания. Много важен е и стресът като фактор за отключване на свободните радикали.

Но вече имаме на разположение средства, които по доста елегантен и естествен начин ни позволяват да моделираме имунитета на организма, без да внасяме допълнителна химия, без да го увреждаме допълнително. Такъв продукт е „Ресвирол“. Бих посочила примери, с които особено ние, кардиолозите, се аргументираме, когато искаме да убедим хората, че антиоксидантите са изключително важен фактор в живота ни. Първият е така наречената средиземноморска диета. Цитрусови плодове, зехтин, маслини, риба, червено вино - това е основата на тази диета и е едно от обясненията защо страните от региона имат по-ниска честота на сърдечносъдови заболявания и фатални инциденти. Минаха години, докато си обясним, че именно антиоксидантите от храната допринасят за намаляване на тази заболеваемост.

Вторият аргумент е, че французите, които по традиция ядат много високомаслени сирена и пушат доста, също имат невисока сърдечносъдова заболеваемост. Тайната е в червеното вино. Флавоноидите в него са богати на антиоксиданти.

Имаме достатъчно доказателства, че в основата на много заболявания стои възпалителният процес. Това е и една от теориите за възникване на атеросклерозата. И когато искаме да опишем ефикасността на даден медикамент за забавяне на атеросклеротичния процес, ние винаги казваме - той допринася за забавяне или премахване на възпалението. А антиоксидантите сами по себе си са вещества, които овладяват възпалението, като така се забавя появата на болестите, свързани с атеросклерозата – хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, периферна съдова болест. Затова е важен вносът на антиоксиданти в организма. Една капсула „Ресвирол“ дневно е достатъчна като добавка към естествените антиоксиданти, които приемаме с храната.

И тъй като факторите от околната среда действат непрекъснато върху нас, съответно и противодействието трябва да е постоянно. Колкото по-дълго се взима препаратът, толкова по-добре. Бих посъветвала поне да се фиксираме в сезона от края на октомври до април, когато организмът ни е поставен в условия на повишена заболеваемост от вирусни и бактериални инфекции, както и на повече неблагоприятни фактори на околната среда. Нека това да бъде периодът, в който и здравите ще го пият. А за хората с хронични и сърдечносъдови заболявания бих предложила дозата да бъде 2 капсули дневно.

Коментари

14 окт 2015 19:52
елка владова
14 окт 2015 19:52

Беше ми полезно да прочета мнението на д-р Гергова. Има много основания да се замислим над казаното от подобен професионалист. Ще си взема една опаковка от препоръчания препарат на Екофарм.

8 апр 2015 22:34

Бих опитал препарата, много добре звучи!

5 фев 2015 12:23

Харесвам продукта!

Хубава статия за хубав продукт

25 яну 2015 21:15

Помагат наистина, пробвах лично!

23 яну 2015 16:35

.