Публикация

Антиоксиданти помагат на имунитета през зимата

Антиоксиданти помагат на имунитета през зимата

Д-р Веселка Гергова - кардиолог, преподавател в Медицинския университет, София:

Известно е, че зимният сезон е неблагоприятен за хората с хронични заболявания. Респективно пациентите с хронични сърдечносъдови проблеми са определено рискова група за по-чести вирусни и бактериални инфекции. Естествено и протичането им е по-тежко, отколкото при един млад и здрав организъм. Освен с противовирусни и други медикаменти бихме могли да помогнем на нашите пациенти и по пътя на укрепване на техния имунитет.

 

По принцип

всички хронични страдания намаляват нивото на имунитета

и човек става по-възприемчив към други заболявания.

 

Д-р Веселка Гергова
Д-р Веселка Гергова

Затова преценяваме групата на хронично болните като много подходяща за подпомагане чрез средства, подкрепящи общия имунитет, особено през зимата.

В последните години в тази посока изключително много се говори за антиоксидантите

Това са всъщност нискомолекулярни съединения, които попадат в организма на човека както с различни плодове, зеленчуци, така и допълнително приети като хранителни добавки.

 

 

Вече знаем, че негативна роля за развитие на някои болестни процеси играят свободните радикали. Ние няма как да избегнем вредните фактори от околната среда - токсини, тежки метали и т.н. И ако допреди няколко десетилетия е било достатъчно човек да се храни здравословно и разнообразно и по този начин да приеме естествените антиоксиданти от храните, то днес това съвсем не е достатъчно.

Колкото повече токсини има в околната среда, колкото повече свободни радикали се отделят в организма

толкова по-податлив става той към хронични и към злокачествени заболявания. Много важен е и стресът като фактор за отключване на свободните радикали.

 

Но вече имаме на разположение средства, които по доста елегантен и естествен начин ни позволяват да моделираме имунитета на организма, без да внасяме допълнителна химия, без да го увреждаме допълнително. Такъв продукт е „Ресвирол“.

 

Бих посочила примери, с които особено ние, кардиолозите, се аргументираме, когато искаме да убедим хората, че антиоксидантите са изключително важен фактор в живота ни. Първият е така наречената средиземноморска диета. Цитрусови плодове, зехтин, маслини, риба, червено вино - това е основата на тази диета и е едно от обясненията защо страните от региона имат по-ниска честота на сърдечносъдови заболявания и фатални инциденти. Минаха години, докато си обясним, че именно антиоксидантите от храната допринасят за намаляване на тази заболеваемост.

 

Предимства на средиземноморската диета

 

Вторият аргумент е, че французите, които по традиция ядат много високомаслени сирена и пушат доста, също имат невисока сърдечносъдова заболеваемост. Тайната е в червеното вино. Флавоноидите в него са богати на антиоксиданти.

Имаме достатъчно доказателства, че

в основата на много заболявания стои възпалителният процес

Това е и една от теориите за възникване на атеросклерозата. И когато искаме да опишем ефикасността на даден медикамент за забавяне на атеросклеротичния процес, ние винаги казваме - той допринася за забавяне или премахване на възпалението. А антиоксидантите сами по себе си са вещества, които овладяват възпалението, като така се забавя появата на болестите, свързани с атеросклерозата – хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, периферна съдова болест. Затова е важен вносът на антиоксиданти в организма. Една капсула „Ресвирол“ дневно е достатъчна като добавка към естествените антиоксиданти, които приемаме с храната.

 

И тъй като факторите от околната среда действат непрекъснато върху нас, съответно и противодействието трябва да е постоянно. Колкото по-дълго се взима препаратът, толкова по-добре. Бих посъветвала поне да се фиксираме в сезона от края на октомври до април, когато организмът ни е поставен в условия на повишена заболеваемост от вирусни и бактериални инфекции, както и на повече неблагоприятни фактори на околната среда. Нека това да бъде периодът, в който и здравите ще го пият. А за хората с хронични и сърдечносъдови заболявания бих предложила дозата да бъде 2 капсули дневно.

Коментари

Анонимен
25 окт 2019 12:07

Д-р Гергова,вегетарианците и суровоядците ли приемат най -много антиоксиданти

елка владова
14 окт 2015 19:52

Беше ми полезно да прочета мнението на д-р Гергова. Има много основания да се замислим над казаното от подобен професионалист. Ще си взема една опаковка от препоръчания препарат на Екофарм.

Бих опитал препарата, много добре звучи!

Харесвам продукта!

Хубава статия за хубав продукт

Помагат наистина, пробвах лично!

.