Публикация

Управителят на Кардио Център "Понтика" д-р Мариана Контева е републикански консултант по кардиология и инвазивна кардиология

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов,за републикански консултант по инвазивна кардиология и кардиология е определен управителят на специализираната болница по кардиохирургия в Бургас Кардио Център "Понтика" д-р Мариана Контева.


По предложение на Дружеството на кардиолозите в България, със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов,.за републикански консултант по инвазивна кардиология и кардиология е определен управителят на "Кардио Център Понтика" - д-р Мариана Контева. Това е гордост за Бургас и голямо признание за крехката и всеотдайна лекарка. 

Д-р Контева е инвазивен кардиолог, който наложи нов – социално отговорен модел за медицина в Бургас и региона. Преди 4 години тя пое предизвикателството да напусне престижната си работа в МБАЛ „Токуда” София, за да създаде и оглави първата специализирана кардиоболница в Бургас. До днес Кардио Център „Понтика” е единствената болница в югоизточна България, която съчетава инвазивна кардиология и кардиохирургия. Бяха спасени хиляди хора, покосени от инфаркт, които благодарение на новите инвазивни методи в медицината, получиха втори шанс за живот.

Инициирани от управителя стартираха профилактични програми за ранно диагностициране на сърдечно болните пациенти от областния град, съставните селища и общините от областта.

„Понтика” създаде организация за максимално бърза реакция на дежурен екип при инфаркт в рамките на 15-20 минути, покривайки световните стандарти.Това е едно от най-големите достижения на болницата- овладяването на спешните състояния в областта на кардиологията и кардиохирургията, при които смъртността е много голяма, ако се приложи конвенционално лечение.

Благодарение на д-р Контева Кардио Център “Понтика“ стана инициатор на десетки изнесени скринингови прегледи за болни от захарна болест във всички селища на областта, както и такива в Бургас. Диабетноболните бяха обхванати с безплатни прегледи в стремеж да бъдат предотвратени най-страшните усложнения на тази болест, каквито са ампутация на крайници и инфаркт. „Диабетът много често е съпътстван от сърдечносъдови заболявания, те са съвременен бич и ранното диагностициране е гаранция за предотвратяване на инвалидизация и даване шанс за пълноценен живот. „- е кредо, което защитава и следва републиканският консултант по инвазивна кардиология и кардиология за югоизточна България.

Доктор Контева изнесе десетки лекции пред общо практикуващи лекари и такива от Спешна помощ в Бургас и областта, както и пред хора, занимаващи се с професии в риск, за разпознаване на симптомите на инфаркта и оказване на първа помощ.

За своя денонощен труд в полза на хилядите сърдечноболни хора от Бургас и региона тя бе удостоена от кмета на града Димитър Николов с медал” За достойна служба” по повод миналогодишния празник на града Никулден.

Д-р Контева е преминала специализирани курсове у нас по „Ендотелна дисфункция”, „Ултразвукова техника в клиничната кардиология”, „Сърдечна недостатъчност”, както и обучение по „Дирекционална-коронарна атеректомия” в Брюксел; курс по модерни методи в инвазивната кардиология в Вашингтон, САЩ. Преминала е специализация в болниците на Токушукай Япония. Участвала е в редица национални и международни научни семинари и конференции.

Член е на Европейското дружество по инвазивна и интервенционална кардиология, Националното дружество на инвазивните и интервенционалните кардиолози, Националното дружество на кардиолозите и др.

автор: Соня Георгиева

Коментари