Публикация

Жлъчно-каменна болест –поведение

Епидемиология, клиника и лечение


Д-р Николай Хинков е завеждащ Операционен блок във ВМА-МБАЛ-Плевен от 7 години, а преди това 20 години е бил главен асистент в Клиника по хирургия на УМБАЛ –Плевен.

Жлъчно - каменнатаболест е доста разпространено заболяване, особено през последните години, което е резултат най- вече от неправилния начин на хранене с преобладаване на животински мазнини в диетата. Среща се по- често при жените, като съотношението е 3:1 в полза на същите. Причината за това се крие в по- различната обмяна на веществата и хормоналните особености при дамите. От значение е и наследственият фактор, като почти правило е в семейството на пациентките да е имало и друг болен с жлъчна калкулоза. Причина за възникване на жлъчно-каменната болест на първо място е неправилното хранене и повишено ниво на холестерола, като камъните най-често са холестеролови. Друга причина са възпалителни процеси и заболявания, свързани с разпад на еритроцити и повишено ниво на билирубина, при което се образуват така наречените пигментни камъни. Жлъчната калкулоза еболест на жени, многораждали, с повишено наднормено тегло, бяла кожа и светли коси.

Най- често заболяването се проявява под формата на жлъчна криза, която е много драматично състояние, появявайки се предимно нощем след грешка в диетата (консумация на тлъсто, запръжки, яйца и др.). Проявява се с остра болка в дясно подребрие, кръста, рамото и плешката, а болката както започва така и отминава. Друга форма на проява на заболяването е т.н. торпидно-болкова форма. При нея има постоянна тежест и болка в дясното подребрие без остра клиника. Когато мехурът се възпали към тези оплаквания се прибавя повишена температура, гадене и повръщане, влошено общо състояние.

В страните с развита медицина, в които профилактиката е широко застъпена, при откриване на конкременти в жлъчния мехур се препоръчва оперативно лечение. Правилото е: има ли камък -има операция. В България пациентите знаят, че имат камъни, но поради всеизвестни причини не се подлагат на интервенция. Носят ги с години и идват при нас, когато заболяването вече се е усложнило. Усложненията са много, като едно от най-честите е възпалението, а друго е запушване на жлъчните канали, което води до пожълтяване или т.н. механичен инктер. Други такова са: възпаление на панкреаса, карцином на жлъчния мехур, чернодробна цироза, жлъчни фистули и много други. За това хората в развитите страни се подлагат на операция, още когато им се открие камък в жлъчния мехур. При нас нещата не стоят така, а от там идват и проблемите. Когато има новооткрита жлъчна калкулоза операцията може да се извърши лапароскопски. Това е т.нар. безкръвен или миниинвазивен метод, който е много по-бърз и щадящ за пациента, с кратко пролежаване в болница и бързо възстановяване. В Америка 90% от операциите по повод жлъчна калкулоза се правят лапароскопски. При нас обаче, тъй като хората не идват навреме, а с усложнения, лапароскопския начин е неприложим. Тогава се пристъпва към стандартната (конвенционална) операция с голям разрез и всички последици от едно отваряне на корема.

За това моят съвет към пациентите е, ако им открият жлъчно-каменна болест да се консултират с хирург, работещ в тази област. Има съвременни методи, при които дори и при усложненията на жлъчно-каменната болест може да се приложи лапароскопска операция, но преди това е нужно да се направи изследване, за да се види каква е проходимостта на жлъчните пътища. Ако има камъни или друго препятствие по тях, то този проблем се разрешава по неоперативен (ендоскопски) път и след това се преминава към лапароскопско премахване на жлъчния мехур.

Аз работя лапароскопска хирургия от 1995г. и сме третите в България (след проф. Пожарлиев и доц. Василев от ВМА- София), които започнаха да прилагат този вид оперативна интервенция. Опитът ни е от 20 години в областта на лапароскопските холецистектомии. Отново ще повторя, че е добре жените над

30 години да прилагат редовно профилактични прегледи (ехография на корем), а открие ли се жлъчна калкулоза, да се консултират с хирург, който работи в областта на този тип хирургия. Във Военна болница- Плевен разполагаме с необходимата апаратура за диагностика и за лапароскопско отстраняване на жлъчния мехур.

Коментари